Вермут

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вермут Noilly Prat

Вермут е ароматизирано вино, приготвено от вина, чието характерно ароматизиране е получено чрез задължителното използване на подходящи субстанции, добити по-специално от видовете билки "artemisia". За подслаждане могат да се използват само карамелизирана захар, захароза, гроздова мъст, концентрирана ректифицирана гроздова мъст и концентрирана гроздова мъст.

Ароматизираните вина са познати още от античността. Според легендите първата рецепта за вермут е съставена от Хипократ през 460 г.пр.Хр. Първото промишлено предприятие за производство на вермут е основано от италианеца Антонио Бенедето Карпано в Торино през 1786 г. Първоначално вермути се правят само от бели вина. В наши дни вермути се правят от бели, червени и розови вина.

За ароматизиране се използват голямо количество различни билки, цветове, семена и плодове. Основен компонент на всеки вермут е алпийският пелин - делът му в различните видове вермути достига до 50 % от всички ароматизатори. Освен пелин се използват и бял равнец — 18-20 %, мента — 9-11 %, канела — около 10 %, кардамон — 7-8 %, бъз — 5-6 %, индийско орехче — 3-5 % и много други. Добавките могат да бъдат десетки в зависимост от рецептата на вермута.

Освен пелина характерната горчивина на вермута придава и кората на хининовото дърво. Цветовете на бъза в съчетание с плодовете на кориандъра и лимоновата кора могат да придадат на вермута силен мускатен тон. Добавянето на розмарин, хвойна и звъника добавят смолисти оттенъци. Във вермута се добавят и малки количества карамфил, а за укрепване на букета - екстракти от ванилия, кардамон и аир.

Общата продължителност на производството на вермут от обработването на билките до бутирлирането може да продължи от два месеца до една година.

Вермутите се подразделят в пет групи : Vermouth Secco (dry) — Сух вермут, със съдържание на захар не повече от 4 %; Vermouth Bianco — Бял вермут, със съдържание на захар от 10 до 15 %; Vermouth Rosso (Sweet) — Червен вермут със съдържание на захар повече от 15 %; Vermouth Rose — Розов вермут със съдържание на захар между бял и червен; и Vermouth Bitter — Горчив вермут, който се отнася към битер вината.

Класически са италианските и френските вермути. Основни производители на вермут са : в Италия - Мартини (Bacardi-Martini), Кампари (Campari), Карпано (Carpano), Чинцано (Cinzano), Барберо (Barbero), Рикадона (Ricadonna), Гран Торино (Gran Torino); във Франция - Lillet, Noilly Prat, Bussot, в Испания - Delasy.

Освен в Италия, Франция и Испания вермути се произвеждат и в САЩ, Аржентина, Германия, Нидерландия, Чехия, България, Румъния, Унгария, Молдова, Русия и в др. страни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Наредба за разновидностите специални вина и правилата за тяхното производство (Обн.ДВ.,бр.53 от 12 юни 2001 г.)