Майки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Майки
Schwarzer Maiwurm.jpg
Черна майка (Meloe proscarabaeus)
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa Същински многоклетъчни
надтип: Ecdysozoa
тип: Arthropoda Членестоноги
подтип: Hexapoda Шестокраки
клас: Insecta Насекоми
подклас: Pterygota Крилати насекоми
инфраклас: Neoptera Новокрили
надразред: Endopterygota Покритокрили
разред: Coleoptera Твърдокрили
подразред: Polyphaga Всеядни
инфраразред: Cucujiformia
надсемейство: Tenebrionoidea
семейство: Meloidae
подсемейство: Meloinae
триб: Meloini
род: Meloe Майки
Научно наименование
Уикивидове Meloe
Майки в Общомедия

Майките (Meloe), наричани още зентинлийки, са род бръмбари от разред Твърдокрили. Те са широко разпространи в Европа, Азия, Африка и Америка. В България се срещат няколко вида от този род.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на рода Майки са едри, тромави бръмбари с дължина 4-5 cm и с конусовидно коремче. Те са черни или черно-сини на цвят, с бронзов оттенък. Елитрите им са силно скъсени, недоразвити, обичайно с размери 1/3 от тялото и покриват само основната част на коремчето. За разлика от много други насекоми те нямат втори чифт крила и не могат да летят. Основно се хранят с листа, нектар и прашец от растения. При дразнение от крачетата си отделят обилно отровното вещество кантаридин, причинявайки болезнено подуване и мехури по кожата на човека. В България се срещат няколко от тях.

Размножаване и жизнен цикъл[редактиране | редактиране на кода]

Бръмбарите от рода Майки се размножават през пролетта. Женската снася между 2 и 3 хиляди яйца с цилиндрична форма в няколкосантиметрови дупки в земята. Ларвата се излюпва след около месеца. В първия стадий на развитие тя е малка, подвижна и се нарича триунгулина. До 4 дни след излюпването излиза на повърхността, изкачва се по стеблата на различни растения и остава върху цветовете им. Когато пчела или друго насекомо посети такива цветове, триунгулината се захваща с добре развитите си нокти за тялото ѝ. В повечето случаи пчелата се използва за транспорт, но триунгулините на някои видове пробиват полухитинизираната мембрана между членчетата и се хранят с хемолимфата ѝ. При завръщане на опаразитеното насекомо в пчелното гнездо, триунгулината се прехвърля върху пчелните килийки и се храни с яйцата. Във втория стадий на развитие линее, превръща се в дебела, червеобразна ларва с малки крака и се храни с мед. В процеса на развитие образува лъжекакавида, от която излиза нехранеща се ларва без крака. След кратко време тя отново се превръща в какавида, този път истинска. Метаморфозата завършва с имагиниране в млад бръмбар.

Стопанско значение[редактиране | редактиране на кода]

Степента на вреда, която бръмбарът от рода майка може да нанесе върху стопанството, зависи от вида и броя на триунгулините, попаднали в пчелното семейство. При пчелите може да причини увреждания и изтощаване на насекомото.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Родът на бръмбарите майки включва множество видове, сред които:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]