Македонски културен дом (Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Македонски културен дом
Снимка от 20-те години на XX век
Снимка от 20-те години на XX век
Местоположение
Местоположение Flag of Bulgaria.svg Варна, България
Изграждане 1938 г.

Македонският културен дом е основна сграда на македонската емиграция във Варна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Земята за построяването на Македонския дом е дарена от общината на Македонско благотворително братство „Тодор Александров“, гр. Варна с площ 1250 m2. Стойността на строежа ѝ е 2 млн. лева, без да се броят подарените материали и безплатно положеният труд на майстори, работници и инженери.

Проектант на сградата е варненският архитект Дабко Дабков. Събирането на средствата започва през 1925 година. Самите пари са покрити от доброволни пожертвования на македонската емиграция в града, както и от безлихвен заем за 325 686 лева.

След построяването ѝ е използвана от местните дружества на Съюза на македонските организации и Илинденската организация, както и за театрални постановки, изнасяне на лекции и други. Сградата е тържествено отворена на 6 януари 1938 година.

Разполага с голям салон, канцеларии, читалище, македонски етнографски музей, а на партерния етаж разполага с магазини.[1]

От 2018 година Фондация „Българи от Македония“, която е собственик на сградата, започва ремонт за съхраняването ѝ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „България“         Портал „България