Дабко Дабков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дабко Дабков
български архитект
Статуя на Дабко Дабков пред хотел „Мусала“
Статуя на Дабко Дабков пред хотел „Мусала“

Роден
Починал
8 април 1945 г. (70 г.)
Националност Флаг на България България
Архитектура
Известни творби хотелите „Лондон“ и „Мусала“ във Варна
Средно търговско училище във Варна
Търговско-индустриалната камара във Варна

Дабко Петров Дабков е български архитект.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Трявна на 21 януари 1875 г. Когато е малък, семейството му се преселва във Варна. Следва висше образование архитектура в Мюнхен, Германия. Завръща се във Варна през 1899 година, и в периода 1905–1912 година е архитект и окръжен инженер. Тези години се характеризират с усилено строителство и благоустрояване на града с площади, булеварди, улици, обществени и жилищни сгради.

В силния си творчески период след 1910 г. Дабков проектира останали емблематични до наши дни варненски сгради. Измежду тях модерният кино-театър „Ранков“, доходните здания на ул. „Княз Борис I“ № 27 и 53, хотел „Лондон“ с двустранно централно тяло, балкони, фризове, орнаменти, както и къщите на бул. „Мария-Луиза“ № 3 и 31.[1] Архитект Дабков завършва строителството на Морската зоологическа станция с аквариум за живота в Черно море, сградата на Софийската банка на ул. „Преславска“ и Средното търговско училище — днес Икономически университет. Съвместно с архитект Стефан Венедикт Попов проектира монументалната сграда на Търговско-индустриалната камара, днес Щаб на Военноморските сили.

Арх. Дабков е участник в Балканските войни. По време на Първата световна война достига до чин капитан. Награден е с редица ордени и военни отличия.

Дабков се включва и в различни обществени инициативи: участва в ръководството на Българското инженерно-архитектурно дружество (БИАД) в София, а също е и постоянен член и председател за един мандат на Варненска техническа служба. Бил е член на Ротари клуб.

След 9 септември 1944 г. е обявен за „враг на народа“. Голяма част от имуществото му е конфискувано. Отнето му е и правото да работи като архитект. Умира на 8 април 1945 г. във Варна.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Животът и творчеството на архитект Дабко Дабков е събрано в книга, албумно издание, което излиза от печат на 25 април 2009 г. Автор на книгата е варненецът Християн Облаков.

През 2016 г. пред проектирания от него хотел „Мусала“ е поставена статуя на скулптора Веселин Костадинов. Фигурата на арх. Дабков е изработена по негова фотография от 1922 г.[1][2]

За него[редактиране | редактиране на кода]

  • Християн Облаков, Архитектът аристократ Дабко Дабков, МС Варна, 2009, 88 стр. ISBN 9549226247

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • „Арх. Дабко Дабков Аристократът на варненската архитектура“, сп. „Морски свят“, октомври 2005 (началото на статията)