Малко Робско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Малко Робско езеро
Изглед от Малкото Робско езеро
Изглед от Малкото Робско езеро
Relief map of Canada.png
55.4406° с. ш. -115.4886° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположение провинция Албърта
Координати 58°35′ с. ш. 112°04′ з. д. / 58.583333° с. ш. 112.066667° з. д.
Притоци реки Суан, Асиню, Дрифтпил
Отток Малка Робска река]
Дължина 100 km
Ширина 15 km
Площ 1168 km2
Воден обем 13,69 km3
Надм. височина 577 m
Водосб. басейн около 12 400 km2
Населени места Робско езеро, Каньон Крийк, Кинусо, Фауст, Джусард
Малко Робско езеро в Общомедия

Малкото Робско езеро (на английски: Lesser Slave Lake) е 3-то по големина езеро в провинция Албърта. Площта му, заедно с островите в него е 1168 км2[1], която му отрежда 37-тмо място сред езерата на Канада. Фактически езерото е 2-рото по големина в Албърта, тъй като езерото Атабаска попада в две канадски провинции. Площта само на водното огледало без островите е 1167 км2[1]. Надморската височина на водата е 577 м[1].

Местоположението на Малкото Робско езеро в централната част на провинция Албърта

Езерото се намира в централната част на провинция Албърта, на около 200 км северозападно от столицата на провинцията Едмънтън. Малкото Робско езеро има дължина от запад на изток около 100 км, а максималната му ширина е 15 км. Обемът на водната маса е 13,69 км3 Средната му дълбочина 11,7 м, а максималната – 21 м, като средногодишното колебание на водата е от порядъка на ±2,86 м. От декември до май е покрито с дебела ледена кора.

За разлика от повечето канадски езера, които са със силно разчленена брегова линия, бреговете на Малкото Робско езеро са сравнително слабо разчленени, с малки изключения по северозападното крайбрежие. Общата площ на островите му едва 1 км2.

Площта на водосборния му басейн е 12 400 km2, като в езерото се вливат множество реки, по-големи от които са Суан, Асиню и Дрифтпил. От югоизточния ъгъл на езерото изтича Малката Робска река, която е ляв приток на река Атабаска.

Пред 1793 г. Александър Маккензи събира първите сведения за езерото, а 6 години по-късно Дейвид Томпсън го открива и извършва първото му картиране[2].

В началото на XIX в. езерото става център на търговията с ценни животински кожи в района, като двете конкуриращи се компании „Северозападна компания“ и „Компания Хъдсънов залив“ основават търговски пунктове (фактории) по бреговете му. След приключването на търговията с кожи в района тези две селища съхраняват своето значение като пътни станции за търговците.

Покрай южния бряг на езерото преминава национално шосе № 2 и жп линия, на които са разположени няколко малки селища – Робско езеро, Каньон Крийк, Кинусо, Фауст, Джусард и др., в които основно живеят индианци от народността кри.

Малкото Робско езеро е важен промеждутъчен център на пътя на прелетните птици и за тяхното опазване са създадени два провинциални парка – „Малко Робско езеро“ (на източното и северното крайбрежие) и „Хилард Бей“ (на северозападния бряг), където има едно ваканционно селище.

Чудесните пясъчни брегове на езерото, обилието на риба и обиталищата на прелетните птици са предпоставка за развиване на летен туризъм, риболов и рекреационно дело.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Малое Невольничье озеро“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.