Малък лебед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Малък лебед
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Червена книга на България
CR
Критично застрашен[2]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Гъскоподобни (Anseriformes)
семейство:Патицови (Anatidae)
род:Лебеди (Cygnus)
вид:Малък лебед (C. columbianus)
Научно наименование
(Ord, 1815)
Разпространение
Синоними
  • Cygnus bewickii
Малък лебед в Общомедия
[ редактиране ]

Малкият[3] (американски) лебед (Cygnus columbianus, син. Cygnus bewickii), наричан още и тундров лебед[4][3], тундрен лебед,[3] западен малък лебед[3] или малък поен лебед, е едър представител на семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Видът е критично застрашен в България, включен в Червената книга на България[3] и в Закона за биологичното разнообразие.[4]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Прилича на пойния лебед, но е по-дребен. Тежи между 4,5 и 8,2 кг. Дължина на тялото 110 – 120 cm, размах на крилете около 190 cm. Няма изразен полов диморфизъм. Оперението му е чисто бяло. В основата на клюна си има по едно жълто петно от всяка страна, подобно на Пойния лебед, но по-малко, също така шията му е по-дебела и изглежда по-къса.

Подвидове[редактиране | редактиране на кода]

  • C. c. bewickii (W. Yarrell, 1830)
  • C. c. columbianus (Ord, 1815)

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Широко разпространен е в Азия и Европа (включително и България). Прелетна птица. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като понякога можем да го срещнем и в близост до соленоводни басейни.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Живее по двойки, извън разможителния период на ята. Храни се с водна и наземна растителност, трева. Понякога яде и животинска храна, дребни рибки които търси на дълбочина до метър, метър и половина.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Полова зрелост настъпва на 2 – 3 годишна възраст. Моногамна птица, гнезди на земята, в близост до вода. Снася 1 – 7 бели яйца. Мътят и двамата родители в продължение на 30 – 32 дни. Малките се излюпват втората половина на юли, достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно. Двамата родители се грижат заедно за малките.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cygnus columbianus (Ord, 1815). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. Червена книга на Република България. Малък лебед. Посетен на 25 октомври 2022
  3. а б в г д Димитров, Милко, Профиров, Любомир. Малък лебед // Червена книга на Република България. БАН. Посетен на 2022-10-25.
  4. а б Закон за биологичното разнообразие // lex.bg. Посетен на 2022-10-25.