Поен лебед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Поен лебед
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Червена книга на България
EN
Застрашен[2]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Гъскоподобни (Anseriformes)
семейство:Патицови (Anatidae)
род:Лебеди (Cygnus)
вид:Поен лебед (C. cygnus)
Научно наименование
(Linnaeus, 1758)
Разпространение
Места на гнездене (жълто) и зимуване (синьо)
Места на гнездене (жълто) и зимуване (синьо)
Поен лебед в Общомедия
[ редактиране ]
Cygnus cygnus

Пойният лебед (Cygnus cygnus) е едър представител на семейство Патицови, разред Гъскоподобни. Прилича на Малкия лебед, но е по-едър. За разликата от Немия лебед, държи шията си изправена и е малко по-дребен. Тежи между 5 и 12 кг. Дължина на тялото 150 cm, размах на крилете около 200 cm. Няма изразен полов диморфизъм. Оперението му е чисто бяло. В основата клюна е жълт, подобно на Малкия лебед, но при Пойния лебед жълтото петно достига до средата му. Плува добре, но не се гмурка, докато търси храна потапя само главата си. Издава висок и ясен тръбен звук.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Широко разпространен е в Азия и Европа (включително и България), в редки случаи достига и Северна Америка. Прелетна птица. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като понякога можем да го срещнем и в близост до соленоводни басейни.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Живее по двойки, извън разможителния период на ята. Храни се с водна и наземна растителност. Понякога яде и животинска храна, дребни рибки които търси на дълбочина до метър, метър и половина. Малките се хранят само с жива храна, дребни безгръбначни, ракообразни, насекоми и мекотели.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Полова зрялост настъпва на 2–3 годишна възраст. Моногамна птица, двойките са постоянни. Гнезди на земята или върху купчина суха тръстика, в близост до вода, често пъти на обрасли с водна растителност островчета. Гнездото е голямо, построено от сухи клонки, мъх, тръстика. Снася 3–7 бели или сиво-жълтеникави яйца. Мъти само женската в продължение на 35–40 дни, мъжкият през това време се държи в близост до гнездото и го защитава. Малките се излюпват втората половина на юли, достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно. Двамата родители се грижат заедно за малките.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

В България е защитен вид.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cygnus cygnus (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. Червена книга на Република България. Поен лебед. Посетен на 10 март 2012