Земна мантия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мантия (геология))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вътрешен строеж на Земята
Земята - вътрешен строеж.png
  Горна мантия
  Долна мантия

Мантията е част от космически обект. Вътрешността на Земята също като другите планети e разделена на слоеве (геосфери). Мантията е слоят между земната кора (граница на Мохоровичич) и земното ядро (граница на Гутемберг). Земната мантия е дебела около 2900 km скалиста маса, запълваща около 70% от Земята. Тя е плътна и обгръща ядрото, което заема около 30% от Земята.

Предишни етапи на сеизмична активност са отделили от нея тънък слой на повърхността, наречен земна кора, на която живеят хората и останалите живи организми. Земната мантия е изградена от магма, но щом тази магма излезе на повърхността на земята с помощта на вулкани и др. тя започва да се нарича лава.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Над ядрото е разположена мантията. Това е най-дебелия слой обхващащ 66% от земната маса. Отдолу нагоре тя постепенно се променя, затова се разделя на долна, средна и горна земна мантия. Само най-външната част на земната мантия е изградена от твърди скали. Под тях е пластичната астеносфера. Там температурата е над 1300 оС и скалите там са в разтопено състояние, наречено магма. Веществата в астеносферата са в непрекъснато движение (конвекция).