Мария Жозефа Саксонска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мария Жозефа Сакска)
Мария Жозефа Саксонска
дофина на Франция

Родена
Починала
13 март 1767 г. (35 г.)
ПогребанаБазилика „Сен Дени“, Сен Дени, Франция

РелигияКатолическа църква
Семейство
РодВетини
БащаАвгуст III
МайкаМария Йозефа Австрийска
Братя/сестриМария-Амалия Саксонска
Мария Анна Саксонска
Карл Саксонски
Клеменс Венцеслаус Саксонски
Фридрих Христиан
Франц Ксавер Саксонски
СъпругЛуи, дофин на Франция (1729-1765) (10 януари 1747)
ДецаЛуи XVI
Луи XVIII
Шарл X
Клотилд Френска
Елизабет Френска
Подпис
Мария Жозефа Саксонска в Общомедия

Мария Жозефа Каролина Саксонска (на немски: Maria Josepha Carolina von Sachsen) е дъщеря на Август III, крал на Полша от немски произход, и Мария Жозефа Австрийска. През 1747 г. се омъжва за дофина на Франция Луи-Фердинанд дьо Бурбон, син на Луи XV, и става дофина.

На 15 години тя пристига във френския кралски двор, в новото си семейство, разкъсвано от взаимна омраза и напрежение. Кралят Луи XV от 10 години вече живее отделно от кралицата Мария Лешчинска, която обитава собствени покои, заобиколена от тесен кръг приятели. Тя не е забравила факта, че баща ѝ Станислав Лешчински е свален от трона на Полша първо от дядото, а после от бащата на Мария Жозефа.

Същевременно на новата дофина ѝ се налага да се съобразява с фаворитката на краля мадам дьо Помпадур, която на практика доминира в двора, но е ненавиждана от Луи-Фердинанд и сестрите му. Те не спират да обвиняват баща си за изневерите му.

Дофинът, едва 19-годишен и вдовец от първия си брак, боготворен от сестрите си, се измъчва заради страданията на майка си и не скрива неодобрението към баща си, с когото никак не се разбира. В същото време все още страдащ от смъртта на първата си жена, той се държи с новата си съпруга студено и я избягва.

В тази конфликтна семейна обстановка Мария Жозефа успява да намери общ език с всички благодарение на мекия си и спокоен характер. С много търпение и любов тя съумява да покори съпруга си, а така също и да го сближи с баща му. Впрочем Луи XV обожавал снаха си и ѝ имал пълно доверие.

Мария Жозефа ражда 9 деца:

Съпругът ѝ Луи-Фердинанд умира от туберкулоза през 1765 г. Мария Жозефа, която всеотдайно се грижи за него до последните му дни, се заразява и също умира на 13 март 1767 г. на 36-годишна възраст.