Марсел Гросман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марсел Гросман
Marcel Grossmann
унгарски математик

Роден
Починал

Образование Швейцарски федерален технологичен институт в Цюрих
Цюрихски университет
Научна дейност
Област Математика
Марсел Гросман в Общомедия

Марсел Гросман (на унгарски: Grossman Marcell) (Marcel Grossmann) е унгарски математик от еврейско потекло, приятел и съученик на Алберт Айнщайн. Той става професор по математика във Федералния политехнически институт в Цюрих, специализирайки се в дескриптивната геометрия.

Марсел Гросман е човекът, който подчертава пред Айнщайн особеното значение и важност на елиптичната геометрия (един от видовете неевклидови геометрии, частен случай на римановата), която била важна стъпка в развитието на айнщайновата обща теория на относителността. В книгата си Subtle is the Lord: The science and the life of Albert Einstein Абрахам Пейс загатва, че именно Марсел Гросман въвежда Айнщайн в теорията на тензорите.

Общността на относителността почита приноса към физиката на Гросман, организирайки на всеки три години срещи в памет на Марсел Гросман.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Marcel Grossmann“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.