Мартин-гик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бушприта на кораба Falls of Clyde с мартин-гик

Мартин-гик (на английски: Martingale boom от на френски: Martingale букв. – ремъка от юздата към подпругата)[1] – рангоутно дърво, окачено вертикално под външния нок на бушприта. Нока на мартин-гика е обърнат надолу. Служи за разноса на снастите на стоящия такелаж – утлегар-щагове, бом-утлегар-щаговете и мартин-бакщаговете. Остарялото име на мартин-гика е „изстрел на бушприта“[2].

Понякога на големите съдове (например, на кораба „Цесаревич[3]) са поставяни по два мартин-гика, разположени един към друг под някакъв ъгъл.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Морской энциклопедический словарь: В трёх томах.— С-Пб, Судостроение, 1993. ISBN 5-7355-0281-6 Указ. соч. – Т.2. С.247.
  2. Морской словарь. // Архивиран от оригинала на 17 юни 2012.
  3. Носовая часть модели корабля „Цесаревич“ с двумя мартин-гиками. // Архивиран от оригинала на 25 май 2012.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Морской словарь: В двух томах.
  • Морской энциклопедический словарь: В трёх томах. – ISBN 5-7355-0280-8
  • К. Х. Марквард.. Рангоут, такелаж и паруса судов XVIII века. – ISBN 5-7355-0131-3
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мартин-гик“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.