Матрьошка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руски матрьошки в типичните червено-жълти цветове

Матрьошка (на руски: матрёшка, умалително от личното име Матрьона (Матрёна), е дървена играчка, която изобразява стилизирана фигура (обикновено женска).

Играчката се отваря по средата и вътре се съдържа следваща, по-малка, но сходна по форма и цвят фигура, която на свой ред също съдържа друга по-малка фигура и т.н. Обикновено матрьошката съдържа повече от 6 елемента. Най-голямото семейство матрьошки се състои от 72 фигурки[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Матрьошките се смятат за типични за Русия играчки, но подобни предмети за игра или украса са ссъздавани и преди, и след тях, в различни страни и континенти (в Япония например). В самата Русия подобен пример са някои от яйцата на Фаберже.

Смята се, че матрьошката е създадена по образец на японски кукли, изобразяващи 7-те бога на щастието. През 1890-те години известният руски майстор дърводелец Василий Звьоздочкин създава първите матрьошки по скици на художника Сергей Малютин. Малютин ги изрисува в национални руски костюми[1].

Играчката бързо добива популярност и впоследствие става символ на руското изкуство. Разнообразието на персонажи е огромно. По време на Перестройката добиват известност матрьошки с образите на съветски и руски държавни лидери.

Източници[редактиране | редактиране на кода]