Международен съюз по телекомуникации

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Паметник-монумент в Берн, Швейцария. Текстът на френски гласи: "Международният телеграфски съюз е основан в Париж през 1865 чрез инициативата на френското правителство. [този паметник е] издигнат по решението на Телеграфския съюз, взето на международната конференция в Лисабон през 1908."

Международният съюз по телекомуникации [1] (английски: International Telecommunication Union, ITU) e специализирана агенция към ООН, която е отговорна за информационните и комуникационни технологии. Базира се в Женева и е член на Групата за развитие на ООН [2]. В него участват 193 страни и около 700 членове от различни сектори и асоциации.

Международният съюз по телекомуникации координира споделената глобална употреба на диапазон на честотите, повишава международното сътрудничество в определяне и възлагане на сателитни орбити и работи за подобряването на телекомуникационната инфраструктура в развиващите се страни и установяването на световни технически стандарти.

Съществена функция на МСТ е обсъждането и международното разпределение на радиопрефиксите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „International Telecommunication Union“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.