Мелк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мелк
Melk
— Град —
      
Герб
Панорамен изглед от Мелк
Панорамен изглед от Мелк
Страна Австрия
ПровинцияДолна Австрия
Площ25,71 km²
Надм. височина213 m
Население5232 души (2005)
204 души/km²
КметТомас Видрих
Основаване831
Пощенски код3390
Телефонен код02752
МПС кодME
Официален сайтwww.melk.gv.at
Мелк в Общомедия

Мелк (на немски: Melk) е град в австрийската провинция Долна Австрия, разположен на река Дунав. Мелк е западната врата на областта Вахау, включена Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

История[редактиране | редактиране на кода]

За пръв път Мелк се споменава в историческите източници през 831 г. под името Медилик. През 976 г. маркграф Леополд I избира за своя резиденция крепостта в Мелк. През 1089 г. маркграф Леополд II предоставя крепостта в Мелк на монаси на Бенедиктинския орден от Ламбах. Оттогава в абатство Мелк живеят монаси. През XII век в манастира са основани училище и библиотека, в която и до днес се пазят безценни средновековни ръкописи.

През 1227 г. Мелк придобива право да води самостоятелна търговия. Мелк става и център на т.нар. Мелкска манастирска реформа през XV век, прокламираща връщане към старите идеали и правила на Свети Бенедикт.

През 1898 г. Мелк официално става град.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Абатство Мелк

Най-голямата забележителност на града е величественото, построено в стил барок абатство Мелк. Други градски забележителности са градската църква, сградата на старата поща, както и множество музеи.

От 1451 г. ежегодно на 13 октомври се отбелязва денят на Свети Коломан, който е обявен за покровител на града. През юли и август в града се провеждат мелкски летни игри на Дунавската област.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]