Мемориален дворец Къмсусан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мавзолеят на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир

Мемориалният дворец Къмсусан (на корейски: 금수산기념궁전), официално Къмсусански дворец на Слънцето, е мавзолеят на севернокорейските лидери Ким Ир Сен и Ким Чен Ир.

Срещу мавзолея, на хълма Тэсон се намира Мемориалното гробище на революционерите, където е погребана Ким Чен Сук - съпруга на Ким Ир Сен и майка на Ким Чен Ир. Мавзолеят и гробището съставляват единен комплекс.

Мавзолеят представа голяма сграда, намираща се в североизточната част на столицата на КНДР Пхенян. Използвана е за конферентна зала и резиденция на Ким Ир Сен.

След кончината му през юли 1994 г. неговото тяло е балсамирано и положено в залата за поклонение. След траурната церемония сградата е превърната в мавзолей на „вечния лидер на страната“ по нареждане на неговия син и наследник Ким Чен Ир.

През декември 2011 г. в мавзолея е положено и тялото на починалия Ким Чен Ир.

Това е най-големият и добре поддържан мавзолей на държавен лидер в света. Той е сред най-почитаните мавзолеи в света. За сравнение мавзолеят на Георги Димитров в България е разрушен, а бъдещето на мавзолея на Ленин в Москва не е сигурно.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Мавзолеят е бившата резиденция на Ким Ир Сен, която през 1994 г. е реконструирана да служи като „вечен дом“ на вожда на страната.

Отвън е покрит с гранит, а над входа е окачен портрет, изобразяващ вожда на КНДР. Върху покрива на мемориалната и свещена сграда за севернокорейците се развява знамето на народната република. Постоянно е пълна със севернокорейски почитатели на великия вожд другаря Ким Ир Сен.

Разположен е в голям двор, от който севернокорейските и чуждите посетители правят снимки на паметната гробница. В сградата на мавзолея се влиза през дълъг и добре поддържан подземен коридор, а снимачната техника се оставя пред входа и се взима обратно на излизане от сградата.

Мавзолей[редактиране | редактиране на кода]

Състои се от много на брой различни стаи, внушаващи комунистически настроения, в които звучи революционна музика. Тялото на вожда Ким Ир Сен е изложено в стъклен ковчег в специална стая. В останалите стаи са разположени паметници и статуи на севернокорейски воини от японското сражение на партизаните.

В мавзолея са погребани също войници и близки на семейство Ким. Официално се знае, че там лежи и тялото на Ким Чен Сук - съпруга на Ким Ир Сен и майка на неговия първороден син и наследник начело на КНДР Ким Чен Ир. Във всяка погребална стая има плоча с гравиран надпис с името и постиженията на погребаната в нея личност.

Посещение[редактиране | редактиране на кода]

Мавзолеят всеки ден е отворен за посещение от севернокорейски и чуждестранни посетители. Снимките са позволени само от външната страна на сградата.

Севернокорейците посещават мавзолея най-малко 3 пъти в годината. Традиционното облекло за посещение на мавзолея е риза и вратовръзка за мъжете и рокля за жените. Роклите са в традиционни (но не ярки) цветове като розово, синьо, зелено и др.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Kumsusan Memorial Palace“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.