Мемориален дворец Къмсусан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мавзолеят на Ким Ир Сен

Мемориалният дворец Къмсусан или Мавзолей на Ким Ир Сен (официално название Мемориален комплекс Къмсусан, на корейски: 금수산기념궁전) е голяма сграда в североизточната част на столицата на КНДР Пхенян, бивша резиденция на корейския лидер Ким Ир Сен, превърната след кончината му през 1994 г. в негов мавзолей по заповед на неговия син и наследник Ким Чен Ир. Тялото на „вечния лидер на страната“ е балсамирано и положено за съхранение в мавзолея. Това е най-големият и добре поддържан мавзолей на държавен лидер в света.

Мавзолеят е сред най-почитаните мавзолеи в света - мавзолеят на Георги Димитров в България е разрушен, а бъдещето на мавзолея на Ленин в Русия не е сигурно.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Мавзолеят е бившата резиденция на Ким Ир Сен, която през 1994 г. е реконструирана да служи като „вечен дом“ на вожда на страната.

Отвън е покрит с гранит, а над входа е окачен портрет, изобразяващ вожда на КНДР. Върху покрива на мемориалната и свещена сграда за севернокорейците се развява знамето на народната република. Той е пълен постоянно със севернокорейски почитатели на великия вожд другаря Ким Ир Сен.

Разположен в голям двор, от който севернокорейските и чуждите посетители правят снимки на паметната гробница. В сградата на мавзолея се влиза през дълъг и добре поддържан подземен коридор, а снимачната техника се оставя пред входа и се взима обратно на излизане от сградата.

Мавзолей[редактиране | редактиране на кода]

Състои се от много на брой различни стаи, внушаващи комунистически настроения, в които звучи революционна музика. Тялото на вожда Ким Ир Сен е изложено в стъклен ковчег в специална стая. В останалите стаи са разположени паметници и статуи на севернокорейски воини от японското сражение на партизаните.

В мавзолея са погребани също войници и близки на семейство Ким. Официално се знае, че там лежи и тялото на Ким Чен Сук - съпруга на Ким Ир Сен и майка на неговия първороден син и наследник начело на КНДР Ким Чен Ир. Във всяка погребална стая има плоча с гравиран надпис с името и постиженията на погребаната в нея личност.

Посещение[редактиране | редактиране на кода]

Мавзолеят всеки ден е отворен за посещение от севернокорейски и чуждестранни посетители. Снимките са позволени само от външната страна на сградата.

Севернокорейците посещават мавзолея най-малко 3 пъти в годината. Традиционното облекло за посещение на мавзолея е риза и вратовръзка за мъжете и рокля за жените. Роклите са в традиционни ярки цветове като розово, синьо, зелено и др.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Kumsusan Memorial Palace“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.