Мери Хигинс Кларк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мери Хигинс Кларк
Родена 24 декември 1927 г.
Починала 31 януари 2020 г. (92 г.)
Професия писател
Националност  САЩ
Активен период 1968 – 2019
Жанр трилър
Подпис Mary higgins clark signature.svg
Уебсайт www.maryhigginsclark.com
Мери Хигинс Кларк в Общомедия

Мери Хигинс Кларк (на английски: Mary Higgins Clark), родена Mary Theresa Eleanor Higgins, е американска писателка на бестселъри в жанра трилър.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 24 декември 1927 г. в Бронкс, Ню Йорк, САЩ. Тя е второто дете в католическото семейство на ирландския емигрант Лука Хигинс и съпругата му Нора Дъркин, която също е от ирландски произход. Има двама братя, по-големия Йосиф и по-малкия Джон. Мери Хигинс се интересува и започва да пише още като дете с малки стихотворения и детски пиески. Семейството ѝ се издържа добре от ирландски пъб, но баща ѝ умира внезапно, когато тя е на 10 години.

След неговата смърт започват финансови трудности, но майка им се стреми да изучи децата си. Мери Хигинс завършва училището „Свети Франциск Ксавиер“ и получава стипендия да продължи образованието си в академия „Villa Maria“, училище, ръководено от монахините на Конгрегацията де Нотр Дам дьо Монреал. Учителите ѝ я насърчават да развива таланта си да пише и на 16 години тя прави първи, но неуспешен, опит да публикува първото си произведение. За да подпомага семейството работи в хотел „Шелтън“. Въпреки усилията семейството губи жилището си и се премества в малък тристаен апартамент. През 1944 г. големият ѝ брат отива в армията, където обаче скоро заболява от гръбначен менингит и умира.

След като завършва гимназия, Мери Хигинс получава частична стипендия и отива в училището за секретарки „Wood“, за да може да си намери по-добра работа. През 1946 г. започва работа като секретарка и рекламен асистент в „Remington Rand“. Посещава вечерни курсове за реклама и промоциране. Уменията ѝ в писането са оценени от ръководството и са ѝ възлагани все по-отговорни задачи по подготовка на рекламните материали. Работи с бъдещия писател Джоузеф Хелър и неизвестния тогава Грейс Кели.

През 1949 г. минава конкурс и работи една година като стюардеса за „Pan American Airlines“ по международните полети, пътуващи през Европа, Африка и Азия.

Преди да започне работа за „Pan Am“ прави прощална сбирка на предишната си работа. На нея получава предложение за женитба от съседа си Уорън Кларк. На 26 декември 1949 г. те сключват брак. До смъртта му от инфаркт, едновременно с майка му, през 1964 г., те имат 6 деца – Мерилин, Уорън, Шарън, Дейвид, Карол и Патриша.

След женитбата напуска авиокомпанията през 1950 г. и се отдава на семейството. Междувременно се опитва да допълва доходите на семейството чрез писане на кратки разкази и посещава курсове по творческо писане към Университета на Ню Йорк. Там участва в създаването на Творческо ателие, чиято дейност продължава 40 години. Първият ѝ разказ „Stowaway“ (Пътник без билет) е откупен през 1956 г. от списание „Extension“ за 100$.

След смъртта на съпруга си ѝ е много трудно да гледа децата си. На първата Коледа без него тя им подарява по едно стихотворение, с което описва какво би искала да им подари. През 1965 г. започва да работи като сценарист и продуцент на радио „Robert G. Дженингс“ и пише четириминутни радиосценарии. Нейните агенти я убеждават да започне да пише романи, тъй като публикуването на разкази в списанията вече не се търси. Пише рано сутрин между 5 и 7 часа, преди 5-те ѝ деца да тръгнат на училище. Те също биват обучавани от малки, че трябва да работят и майка им успешно ги включва дори за участие в реклами.

През 1968 г. излиза дебютният ѝ роман „Aspire To The Heavens“, измислена история от живота на Джордж Вашингтон, но той не се продава добре, и тя решава да се насочи към съспенс романите. По-късно този роман бива „преоткрит“ от член на фамилията Вашингтон и е издаден през 2000 г. със заглавието „Mount Vernon Love Story“.

През 1970 г. преминава на работа в „Aerial Communications“ Ню Йорк, първоначално като сценарист и продуцент, а по-късно, до 1980 г., става творчески директор, партньор и вицепрезидент. Продължава да пише упорито, а на един писателски семинар намира своя агент Патриша Мирър, с която се сближават и работят съвместно 20 години.

Грижейки се за децата си и давайки им личен пример, Мери Кларк се записва в Университета „Fordham“ в Линкълн център, Ню Йорк, през 1971 г., и го завършва с пълно отличие и бакалавърска степен по философия през 1979 г.

Първият трилър на Мери Хигинс Кларк „Къде са децата?“ е публикуван през 1975 г. Той се превръща в бестселър и бележи повратна точка в живота и кариерата на писателката. Намерила вярната посока, тя се посвещава постепенно изцяло на писателското си поприще. След като първият ѝ трилър става бестселър, тя става много търсена като писател и вече няма проблеми със семейните финанси.

През 1978 г. се жени за Реймънд Плоец и с него живеят заедно до развода им през 1986 г. През 1980 г., заедно с двама нейни бивши колеги, създават своя собствена компания за радиосценарии „David J. Clark Enterprises“, като тя става председател на борда и творчески директор.

За написването на книгите си Мери Кларк пише предварителен сценарий и нещо като биографии на героите си. Пише глава след глава, като постоянно проверява дали те отговарят на първоначалния план. Когато главата е готова, тя я изпраща на редактора си. Така с приключването на последната глава романът вече е проверен, евентуално коригиран и може да бъде издаден най-бързо. Работи от 8 до 14 часа в кабинета си, освен ако не е в края на романа и бърза да го завърши.

С това темпо и установена печеливша формула Мери Кларк създава по един-два романа, годишно. Почти всички книги на Мери Хигинс Кларк са бестселъри в световен мащаб. Само в САЩ нейните романи са продадени в над 80 милиона копия.

Мери Хигинс Кларк е известна като „кралицата на съспенса“ и „майстор на конспирациите“, като има способността бавно да повищава напрежението, като в същото време внушава на читателя, че всеки е виновен. Героините в нейните романи са силни и независими млади жени, които се намират се намира в средата на тежък проблем, който трябва да решат със собствената си смелост и интелигентност. Героините ѝ са като истински хора, вземащи разумни решения, което прави по-лесно възприемането им от читателите. Историите ѝ в книгите не включват изрично секс или насилие, поради което те са станали популярни и сред възрастните, и сред младите читатели.

През 2000 г. Мери Кларк, заедно с дъщеря си Карол Хигинс Кларк, започват да издават няколко коледни тематични трилъра в серията „Риган Райли“. Според критиците тези романи са по-слаби поради по-лекия тон в тях.

Мери Хигинс Кларк през 2018 г.

Трилърите ѝ са били бестселъри №1 във Франция, за което тя е удостоена с Голямата награда за криминална литература на Франция през 1980 г., също получава литературната награда на филмовия фестивал в Довил през 1999 г., а през 2000 г. е обявена за кавалер на Ордена на изкуствата и литературата на Франция.

През 1997 г. получава наградата „Horatio Alger“. Приета е през 2011 г. в Залата на славата на Ню Джърси за своя принос в литературата и благотворителността.

За приноса си към религията и католическата църква е удостоена с папската награда „Дама на Ордена на св. Григорий Велики“, „Дама на Малта“, и „Дама на Светия гроб в Ерусалим“.

Получила е още много награди и отличия. Осемнадесет пъти е удосноена с отличието „доктор хонорис кауза“ за своя принос към литературата от различни университети.

Много от нейните книги са филмирани в телевизията и в киното.

Член е на съвета на директорите на Американската асоциация на писателите на трилъри.

На 30 ноември 1996 г. Хигинс Кларк се омъжва за Джон Кониней, пенсионер, председател и главен изпълнителен директор на „Merrill Lynch“. Живеят в Садъл Ривър, Ню Джърси, апартамент до „Центръл парк“, Манхатън и Спринг Лейк, Ню Джърси. Те имат общо шестнадесет внуци – Мери шест и Джон десет. Тя е миноритарен собственик на „New Jersey Nets“. Обича да пътува и да свири на пиано.

Дъщеря ѝ Керъл Хигинс Кларк и доведената и дъщеря Мери Джейн Кларк също са писатели на трилъри. Двамата ѝ синове са съдии, а другата ѝ дъщеря е брокер на стоковата борса в Ню Йорк.

Мери Хигинс Кларк умира на 92 години на 31 януари 2020 г. в Нейпълс, Флорида

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Романи[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

 • Aspire To The Heavens, 1968 (Mount Vernon Love Story, 2000)
 • Къде са децата?, Where Are The Children?, 1975
 • Присъдата, A Stranger is Watching, 1977
 • Престъпен експеримент, The Cradle Will Fall, 1980
 • Вик в нощта, A Cry in the Night, 1982
 • Репортажът, Stilwatch, 1984
 • Колекцията, While My Pretty One Sleeps, 1989
 • Анастасия синдром, The Anastasia Syndrome and Other Stories, 1989
 • Voices in the Coal Bin, 1990 – разказ
 • Обява за запознанства, Loves Music, Loves to Dance, 1991
 • Деца из града, All Around the Town, 1992
 • Другото лице, I'll Be Seeing You, 1993
 • Death on the Cape and Other Stories, 1993
 • Milk Run and Stowaway, 1993 – две новели
 • Къщата на спомените изд.БГ 2008, (Къщата, изд.БГ 1995) Remember Me, 1994
 • Играчът на лотария, The Lottery Winner and Other Stories, 1994
 • Черни рози, Let Me Call You Sweetheart, 1995
 • Тиха нощ, Silent Night, 1995
 • Лунната светлина ти отива, Moonlight Becomes You, 1996
 • Моето момиче Сънди, My Gal Sunday: Henry and Sunday Stories, 1996
 • Бягство, Pretend You Don't See Her, 1997
 • Нежни убийства, You Belong to Me, 1998
 • През цялата нощ, All Through The Night, 1998
 • Пак ще се срещнем, We'll Meet Again, 1999
 • Преди да кажа сбогом, Before I Say Good-Bye, 2000
 • Дневникът на един убиец, On The Street Where You Live, 2001
 • Момиченцето на татко, Daddy's Little Girl, 2002
 • Тук и отново, The Second Time Around, 2003
 • Нощта на бухала, Nighttime Is My Time, 2004
 • Домът на малката Лизи, No Place Like Home, 2005
 • Две малки момиченца в синьо, Two Little Girls in Blue, 2006
 • Песента от параклиса, I Heard That Song Before, 2007
 • Къде си сега?, Where Are You Now?, 2008
 • Сърце назаем, Just Take My Heart, 2009
 • Сянката на твоята усмивка, The Shadow of Your Smile, 2010
 • Сама срещу всички, I'll Walk Alone, 2011
 • Изгубените години, The Lost Years, 2012
 • Daddy's Gone A Hunting (2013)
 • Inherit the Dead (2013) – с Ч. Дж. Бокс, Лий Чайлд, Джон Конъли, Шарлейн Харис, Джонатан Сантлоуфър и Лайза Унгър
 • The Melody Lingers on (2015)
 • As Time Goes By (2016)

Серия „Риган Райли / Уили и Елвира Мийн“ – в съавторство с дъщеря си Керъл Хигинс Кларк[редактиране | редактиране на кода]

 1. Отвличане по Коледа, Deck the Halls, 2000
 2. The Christmas Thief, 2004
 3. Santa Cruise, 2006
 4. Dashing Through the Snow, 2008
Романите „Отвличане по Коледа“ (Deck the Halls), „The Christmas Thief“, „Santa Cruise“ и „Dashing Through the Snow“ образуват в серията „Риган Райли“ на Керъл Хигинс Кларк подсерия „Уили и Елвира Мийн“.

Новели[редактиране | редактиране на кода]

 1. Грешникът: Мистериозното пътуване на един егоист, He Sees You When You're Sleeping, 2001 – в съавторство с дъщеря си Керъл Хигинс Кларк

Разкази[редактиране | редактиране на кода]

 • Death at the Cape, 1989
 • Lucky Day, 1989
 • The Lost Angel, 1990
 • Terror Stalks the Class Reunion, 1990
 • Voices in the Coalbin, 1990
 • The Body in the Closet, 1995
 • Double Vision, 1998

Детски книги с илюстрации[редактиране | редактиране на кода]

 • Ghost Ship: A Cape Cod Story, 2007
 • The Magical Christmas Horse, 2011 – с илюстрации от Уендъл Минор

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

Филмови адаптации[редактиране | редактиране на кода]

 • A Stranger Is Watching, 1982
 • Where Are The Children?, 1986
 • We'll Meet Again, 2002
 • Lucky Day, 2002
 • All Around The Town, 2002

Телевизионни адаптации[редактиране | редактиране на кода]

 • 1983 The Cradle Will Fall
 • 1987 Stillwatch
 • 1992 Weep No More, My Lady
 • 1992 Double Vision
 • 1992 A Cry in the Night (starring daughter Carol Higgins Clark)
 • 1992 Terror Stalks the Class Reunion
 • 1995 Remember Me (Clark appears as the character Mary)
 • 1997 Let Me Call You Sweetheart
 • 1997 While My Pretty One Sleeps (Clark appears as the character Mary)
 • 1998 Moonlight Becomes You
 • 2001 You Belong to Me
 • 2001 Loves Music, Loves to Dance
 • 2002 He Sees You When You're Sleeping (directed by David Winning)
 • 2002 Pretend You Don't See Her
 • 2002 Lucky Day
 • 2002 Haven't We Met Before?
 • 2002 All Around The Town
 • 2002 We'll Meet Again
 • 2003 A Crime of Passion
 • 2004 I'll Be Seeing You
 • 2004 Before I Say Good-Bye
 • 2004 Try to Remember

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]