Мизантроп (Брьогел)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мизантроп
Pieter Bruegel the Elder - The Misanthrope - WGA3521.jpg
Питер Брьогел Стария
Година 1568 г.
Техника темпера върху платно
Размери 86 × 85 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия
Мизантроп в Общомедия

„Мизантроп“ (на италиански: Misantropo) е картина, рисувана през 1568 г. от фламандския художник Питер Брьогел Стария и подписана „BRVEGEL 1568“, използвана техника темпера върху платно (86 х 85 см), изложена в зала 17 на Музей Каподимонте, Неапол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картините Мизантроп и Притча за слепците са били в колекцията на граф Джовани Батиста Маси в Парма, но не се знае как графът ги е придобил. През 1611 г. платната са конфискувани от Фарнезе, а през 1734 г. пристигат в Неапол като час от наследената от Карлос III, Колекция Фарнезе. В наши дни картините са изложени в Музей Каподимонте, Неапол.

Що се отнася до някои подробности в сцената, като датата и мъжа в кристалния свят, има несигурност относно автентичността на ръката на Питер Брьогел Стария, по-скоро се смята, че са плод на чужда помощ.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Ниско долу в картината се чете надпис, определящ темата
(VLS) „Om dat de werelt is soe ongetru / Daer om gha ic in den ru“
(БГ) „Защото светът е толкова коварен / аз се обличам в траур“

За разлика от повечето от творбите на Бругел в тази са показани две основни фигури, на преден план и изолирани от фона на пейзажа. Един възрастен мъж с дълга бяла брада, кръстосал ръце, се движи безмълвно и тъжно, заметнат с дълга черна пелерина с качулка. Зад него малко грозно човече с гротескно лице и вътре в прозрачен глобус с кръста отгоре, отрязва чантата на стареца, за да го ограби. Глобусът изобразява една много ярка метафора на света. Торбата има ясна форма на човешко сърце, символизираща разочарованието и изчерпването на чувствата в живота на обществото. Тръните и отровните гъби, които лежат пред човека, символизират опасностите по пътя му. Резултатът е много песимистичен възглед за живота и човечеството, малко като в Притча за слепците, която споделя както изпълнителната техника, така и историята.

Фигурата на мизантропа изпъква в центъра на кълбото, отдалечено от панорамата, в която виждаме пастир между стадо, вятърна мелница сред полето и залесени площи, изобразени в топли цветове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Todd M. Richardson, Pieter Bruegel the Elder: Art Discourse in the Sixteenth-century Netherlands, Ashgate Publishing, 2011, ISBN 978-0-7546-6816-9.
  • Nadine M. Orenstein, Pieter Bruegel the Elder: Drawings and Prints, The Metropolitan Museum of Art, 2001, ISBN 9780870999901.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Misantropo (Bruegel)“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.