Питер Брьогел Стария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Питер Брьогел Стария
фламандски художник
фламандски художник
Роден
между1521 и 1531
Починал
Стил живопис,
Учители Питер Кок ван Елст
Направление Северен ренесанс
Известни творби „Нидерландски пословици“
Повлиян Йеронимус Бош
Питер Брьогел Стария в Общомедия

Питер Брьогел Стария или Питер Бьогел Селския (нидерландски: Pieter Bruegel de Oude) е фламандски ренесансов живописец, известен със своите пейзажи и битови сцени. Смятан приживе просто за един от добрите майсори на своето време, впоследствие е оценен като един от най-големите художници на Северния ренесанс. Творбите му са проникнати от хуманизъм и философия, надхвърлящи рамките на битовата и пейзажна живопис. Сред първите, оценили неговия гений, са Петер Паул Рубенс и художникът и историк на изкуството Карел ван Мандер. На последния дължим малкото сигурни сведения за живота на Брьогел Стария.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Документи за датата и мястото на раждането на Брьогел не са запазени. Според някои източници е роден в Бреда, макар да не е сигурно дали става дума за град Бреда (днес в Нидерландия) или Бре (днес в Белгия), наричан Бреда на латински. Други сочат като негово родно място село Брьогел, въз основа на името и интереса му към селския бит. Установено е, че не може да е роден преди 1521 и след 1531 г.

Около 1540-1545 г. Брьогел е ученик на преуспелия художник Питер Кок ван Елст, за чиято дъщеря по-късно се жени. Ван Мандер разказва любопитната подробност, че като помощник в ателието на Елст, Брьогел често „дундуркал“ на коленете си бъдещата си съпруга, по това време малко момиче.

През 1551 г. (сравнително късно) става член на гилдията на художниците в АнтверпенСвети Лука“. Свързва се с търговеца на гравюри Йеронимус Кок и работи за неговата галерия „При четирите вятъра“. Първоначално копира сюжети от популярни гравюри, най-вече в стила на Йеронимус Бош, от когото е повлиян в ранното си творчество. Първите му самостоятелни проекти за гравюри датират от периода след пътуването до Италия.

През 1552 г. заминава за Италия. Такова пътуване е било препоръчително за всеки художник, можещ да си го позволи. Смятало се като част от обучението за всеки майстор да живее и работи известно време в родината на Ренесанса. Пътешествието на Брьогел минава през Франция (Лион и Авиньон) и италианските градове Неапол и Реджо ди Калабрия (за това се съди по запазени негови рисунки от тези места). Накрая се установява в Рим, където пребивава около година. Тук работи при известния миниатюрист Джулио Кловио. През 1553 г. на връщане за Нидерландия минава през Флоренция и Болоня. Пътуването му през Алпите се сочи като оказало по-голямо влияние върху творчеството му от цялото италианско изкуство. То дава голямо отражение в пейзажите на неговите картини.

„Ловци в снега“, 1565

В продължение на няколко години след връщането си в Антверпен работи за Йеронимус Кок, създавайки рисунки за гравюри. След прекратяване на сътрудничеството си с него се занимава главно с живопис.

През 1563 г. се мести от Антверпен в Брюксел, където остава до края на живота си. Същата година се жени за Майкен Кук, дъщерята на Елст, която е художничка-миниатюристка.

В 1565 г. създава прочутия живописен цикъл „Годишните времена“ по поръчка на търговеца Николаус Йонгелин.

През 1569 г. получава поръчка от брюкселският градски съвет за картина на тема „Построяването на канал между Брюксел и Антверпен“. На 9 септември (по други сведения 5 септември) умира, преди да е успял да изпълни поръчката.

Питер Брьогел Стария е баща на Питер Брьогел Младия и Ян Брьогел Стария, и двамата също художници. Тъй като са още деца при смъртта му, не получават пряко обучение от него.

Живописецът е смятан за първия западен художник, който рисува пейзажи заради самите тях, вместо като фон на религиозни сюжети. Неговите зимни пейзажи от 1565 г. са доказателство за суровите зими през т.нар Малък ледников период.

Живописно творчество[редактиране | редактиране на кода]

Живописното наследство на Брьогел Стария включва около 40 творби, изпълнени в техниките маслени бои върху дъска и темпера върху платно. Последната била по-евтина и нетрайна, затова Брьогел я използва за лични творби, които трудно можели да намерят пазар. Някои незапазени негови произведения са известни от копия на синът му Брьогел Младия. В творчеството на художника се разграничават два периода: Антверпенски и Брюкселски.

Антверпенски период (до 1563)[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранните запазени произведения от този период датират от 1559 г. Сред тях са „Падането на Икар“ (ок. 1559), „Нидерландски пословици“ („Стоте нидерландски пословици“, 1559), „Детски игри“ (1559, тематично творбата е свързана с „Нидерландски пословици“) и „Борба на Сирница и Великия пост“ (1559, издаваща силно влияние от Йеронимус Бош). От 1562-1563 г. датират „Изгонването на ангелите“, „Триумф на смъртта“ и „Безумната Грит“. Те образуват малък цикъл. Стилът и тематиката са повлияни от Бош. От това време са и многофигурната „Самоубийството на Саул“, която Рубенс сочи като пример за майсторска композиция, и двата варианта на „Вавилонската кула“. Зрителят дълго трябва да се вглежда за да открие скрития алегоричен смисъл в многофигурните табла. Заплетените символи, характерни за изкуството на Бош, при Брьогел са проникнати от нов, хуманистичен поглед и навяват размисли за същността на човека.

Брюкселски период (от 1563 до 1569)[редактиране | редактиране на кода]

Често този период е наричан „зряло творчество“ на Брьогел. Към него се отнася цикълът „Годишните времена“ от 1565, включващ картините: „Сенокос“, „Жътва“, „Връщане на стадата“, „Мрачен ден“, „Ловци в снега“. Последната е известна и под имената „Зима“ и „Връщането на ловците“. Тези творби често са сочени като връх в творчеството на Брьогел. Скоро след като получава картините търговецът Николаус Йонгелин залага цялото си имущество, сред което са и те. Брьогел никога повече не вижда творбите си, които са опаковани и надлежно прибрани в склад. Съществува предположение, че знаменитата поредица е включвала 12 табла (за всеки месец по едно) повечето от които вече изгубени. Правени са опити една или друга творба или копие на творба от Брьогел да бъдат причислени към поредицата. Знакова за творчеството на нидерландския майстор става „Връщането на ловците“. (Тя заема немаловажно място във филма на Андрей Тарковски "Соларис".)

В произведения като „Проповед на свети Йоан Кръстител“ (1565-1566), „Избиване на младенците“ (1565), „Преброяване във Витлеем“ (1566) Брьогел ползва библейски сюжети, за да отрази съвременни събития, свързани с испанската власт в Нидерландия и съпротивата срещу нея. Предполага се, че първата представя събрание, организирано от нидерландски бунтовници, а втората – наказателна акция на испански войници в нидерландско село. Брьогел е бил съпричастен към темата. Преди смъртта си той накарал съпругата си да изгори негови рисунки, можещи да навредят на семейството му при евентуален обиск.

Особена част от творчеството му са „Мизантроп“, „Притча за слепците“ и „Просяци“. Тези творби се отличават както с малкия брой фигури, така и с философския си смисъл. Предполага се, че Брьогел ги е рисувал за себе си.

В последните години от живота си художникът работи по картини на селска тематика: „Селска сватба“, „Селски танц“, „Глава на селянка“, които му създават слава на битов живописец.

Графично творчество[редактиране | редактиране на кода]

Питер Брьогел създава множество рисунки, по които се правят гравюри: „Големите риби изяждат малките“, „Чудото на свети Антоний“, „Магаре на училище“, „Алхимик“ и други. Автор е на графичните цикли „Големите пейзажи“, „Малките пейзажи“, „Седемте добродетели“ и „Седемте смъртни гряха“. Повечето от тях са работени в периода 1553-1557 г. докато сътрудничи на Йеронимус Кок.

Гравюри са правени и по живописни табла на Брьогел. Сред тях са „Селски танц“, „Селска сватба“ и други.

Запазени са и оригинални рисунки на майстора: „Пейзаж с пътник“, „Реджо в пламъци“, „Художник и ценител“, сочена като автопортрет, „Есен“, „Лято“, „Коне“, „Алхимик“, послужила за образец на гравюрата.

Картини[редактиране | редактиране на кода]

Картина Название Година на създаване Техника Размери (см) Галерия
Christus und die Apostel am See Genezareth (Bruegel 1553).jpg Пейзаж с Христос и апостоли на Тивериадското езеро 1553 Дърво, масло  ??? Частна колекция
Anbetung der Könige (Bruegel, um 1564).jpg Поклонение на влъхвите ок. 1556 Платно, темпера 124 × 169 Кралски музеи за изящни изкуства, Брюксел
Pieter Bruegel d. Ä. 030.jpg Притча за сеяча 1557 Дърво, масло 73,7 × 102 Музей на изкуствата Тимкена, Сан-Диего
Zwölf Sprichwörter (Bruegel).jpg Дванадесет пословици 1558 Дърво, масло 75 × 98 Музей Майер ван ден Берг, Антверпен
Pieter Brueghel the Elder - The Dutch Proverbs - Google Art Project.jpg Фламандски пословици 1559 Дърво, масло 117 × 163 Берлинска галерия, Берлин
Le combat de Carnaval et de Carême Pieter Brueghel l'Ancien.jpg Битка на Маслото и Поста]] 1559 Дърво, масло 118 × 164,5 Музей на историята на изкуството, Виена
Pieter Bruegel the Elder - Children’s Games - Google Art Project.jpg Детски игри 1560 Дърво, масло 118 × 161 Музей на историята на изкуството, Виена
Pieter Bruegel d. Ä. 031.jpg Морски бой в пристанището на Неапол 1560 Дърво, масло 42,2 × 71,2 Галерия Дориа-Памфили, Рим
Pieter Bruegel de Oude - De val van Icarus.jpg Падането на Икар 1560-те години Платно, масло 73,5 × 112 Кралски музеи за изящни изкуства, Брюксел
Pieter Bruegel the Elder - The Fall of the Rebel Angels - Google Art Project.jpg Падането на метежните ангели 1562 Дърво, масло 117 × 162 Кралски музеи за изящни изкуства, Брюксел
Pieter Bruegel d. Ä. 023.jpg Дуле Грит (Безумната Грета) 1562 Дърво, масло 117,4 × 162 Музей Майер ван ден Берг, Антверпен
Thetriumphofdeath 3051x2161.jpg Триумф на смъртта ок. 1562 Дърво, масло 117 × 162 Прадо, Мадрид
Pieter Bruegel d. Ä. 095.jpg Две маймуни 1562 Платно, масло 20 × 23 Държавни музеи на Берлин, Берлин
Pieter Bruegel the Elder - The Suicide of Saul - WGA3325.jpg Самоубийството на Саул 1562 Дърво, масло 33,5 × 55 Музей на историята на изкуството, Виена
Pieter Bruegel d. Ä. 001.jpg Портрет на стара жена 1563 Дърво, масло 22 × 18 Старата пинакотека, Мюнхен
Pieter Bruegel der Ältere - Landschaft mit der Flucht nach Ägypten.jpg По пътя към Египет 1563 Дърво, масло 37,1 × 55,6 Институт искусства Курто, Лондон
Pieter Bruegel the Elder - The Tower of Babel (Vienna) - Google Art Project.jpg Вавилонската кула 1563 Дърво, масло 114 × 155
Anbetung der Könige (Bruegel, 1564).jpg Поклонение на влъхвите 1564 Дърво, масло 111,1 × 83.2 Национална галерия, Лондон
Pieter Bruegel the Elder - Death of the Virgin - WGA03468.jpg Успение на Богородица 1564 Дърво, масло 36 × 55 Аптон-Хаус, графство Уорикшир
Pieter Bruegel d. Ä. 007.jpg Пътят към Голгота 1564 Дърво, масло 124 × 170 Музей на история на изкуството, Виена
Pieter Bruegel de Oude - De bruiloft dans (Firenze).jpg Свадбен танц на свеж въздух 15641565 Пергамент на дърво, темпера 183 × 218 Уфици, Флоренция
Pieter Bruegel d. Ä. 093.jpg Зимен пейзаж с капани за птици 1565 Дърво, масло 37 x 55,5 Кралските музеи за изящни изкуства, Брюксел
Pieter Bruegel the Elder - Hunters in the Snow (Winter) - Google Art Project.jpg Ловци в снега 1565 Дърво, масло 117 x 162 Музей на историята на изкуството, Виена
La rentrée des troupeaux Pieter Brueghel l'Ancien.jpg Връщането на стадата 1565 Дърво, масло 117 × 159 Музей на история на изкуството, Виена
Die Heuernte.jpg Сенокос 1565 Дърво, масло 117 × 161 Дворец Лобкович в Пражски Град
Pieter Bruegel de Oude - De graanoogst.jpg Жътва 1565 Дърво, масло 119 × 162 Музей Метрополитен, Ню-Йорк
Pieter Bruegel de Oude - De sombere dag (vroege voorjaar).jpg Мрачен ден 1565 Дърво, масло 118 × 163 Музей на историята на изкуството, Виена
Christ and the Woman Taken in Adultery Bruegel.jpg Христос и жена, уличена в прелюбодеяние около 1565 Дърво, масло 24 × 34 Институт на изкуствата Курто, Лондон
Bruegel d. Ä., Pieter - Tower of Babel - Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam.jpg Вавилонската кула около 1565 Дърво, масло 60 × 74,5 Музей Бойманс — ван Бьонинген, Ротердам
Pieter Bruegel the Elder - Massacre of the Innocents - Google Art Project.jpg Избиването на младенците около 15651567 Дърво, масло 109,2 × 158,1 Кралска колекция ,Великобритания
El vino de la fiesta de San Martín (Pieter Brueghel el Viejo) (restaurada).jpg Вино на праздника на Свети Мартин 15651568 платно, темпера 148 × 270,5 Прадо, Мадрид
Le vin de la Saint-Martin - d'après Pieter Bruegel I.jpg Вино на праздника на Свети Мартин около 15651568 платно, масло 147 × 269,5 Кралски музеи за изящни изкуства, Брюксел
Pieter Bruegel the Elder - The Numbering at Bethlehem - Google Art Project.jpg Преброяване във Витлеем 1566 Дърво, масло 115,5 × 163,5 Кралски музеи за изящни изкуства, Брюксел
Pieter Bruegel d. Ä. 037-color.jpg Страната на лентяите 1566 Дърво, масло 52 × 78 Старата пинакотека, Мюнхен
Pieter Bruegel the Elder - The Sermon of Saint John the Baptist - Google Art Project.jpg Проповед на свети Йоан Кръстител 1566 Дърво, масло 95 × 160,5 Музей за изобразителни изкуства, Будапеща
Pieter Bruegel de Oude - De bruiloft dans (Detroit).jpg Сватбен танц около 1566 Дърво, масло 119,4 × 157,5 Институт за изкуство, Детройт
Anbetung der Könige im Schnee.jpg „Поклонение на влъхвите на зимен пейзаж“ 1567 Дърво, темпера 35 × 55 Ам Рьомерхолц, Винтертур
Pieter Bruegel d. Ä. 019.jpg Обращането на Савел 1567 Дърво, масло 108 × 156 Музей на историята на изкуството, Виена
Pieter Bruegel the Elder - The Cripples - WGA3518.jpg Сакати 1568 Дърво, масло 18,5 × 21,5 Лувър, Париж
Pieter Brueghel, the Elder - Three soldiers.JPG Три войника 1568 Дърво, масло 20,3 × 17,8 Колекция Фрика, Ню Йорк
Die Elster auf dem Galgen.jpg Сврака на бесилика 1568 Дърво, масло 45,9 × 50,8 Хесенски музей, Дармщат
Притча о слепых.jpeg Притча за слепците 1568 Холст, темпера 86 × 154 Музей Каподимонте, Неапол
Pieter Bruegel d. Ä. 035-2.jpg Мизантроп 1568 Холст, темпера 86 × 85 Музей Каподимонте, Неапол
Pieter Bruegel d. Ä. 011.jpg Селска сватба 1568 Дърво, масло 114 × 164 Музей на историята на изкуството, Виена
Pieter Bruegel the Elder - The Peasant Dance - WGA3499.jpg Селски танц 1568 Дърво, масло 114 × 164 Музей на историята на изкуството, Виена
Pieter Bruegel d. Ä. 036.jpg Разорител на гнезда 1568 Дърво, масло 59,3 × 68,3 Музей на историята на изкуството, Виена
Пияница го затварят в свинарника около 1568 Дърво, масло 18 в диаметър Частна колекция (Продадена на аукциона Christies през 2002 година)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Брейгель (Питър Брьогел-Стария)“, Н.М.Гершензон-Чегодаева, издателство „Искусство“, Москва 1983 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]