Проповед на свети Йоан Кръстител

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Проповед на свети Йоан Кръстител
Pieter Bruegel d. Ä. 021 2.jpg
ХудожникПитер Брьогел Стария
Годинаоколо 1566 година
Техникамаслени бои върху панел
Размери95 см × 160,5 cm
ИзложенаМузей за изящни изкуства (Будапеща), ,
Проповед на свети Йоан Кръстител в Общомедия

„Проповед на свети Йоан Кръстител“ е картина на нидерландския художник Питер Брьогел Стария. Нарисувана е около 1566 година. Намира се в Музея за изящни изкуства в Будапеща.

Описание и история[редактиране | редактиране на кода]

Брьогел често е използвал вплитането на библейски теми, като помощно средство в сюжета на картините, с което е искал да покаже селския живот такъв, какъвто го е познавал.[1] Тази картина е характерен пример за това. Вниманието на зрителя първо е привлечено от пъстрото разнообразие на персонажи в предния план, които всъщност са най-отдалечени от центъра на сюжетното действие – проповядващия свети Йоан Кръстител. Впоследствие погледът се насочва към дълбочината на развития пейзаж горе вдясно и накрая зрителя обръща внимание на сливащия се с множеството проповедник. В близост до него в светло сини дрехи е изобразен и Христос.

Дворецът Батани във Виена

Картината е създадена, когато иконоборството отново е бушувало в ниските земи[2][1] и протестантски духовници са обикаляли страната да прокламират за Реформацията, като обикновено проповедите са се извършвали на открити места сред природата.[3] Предполага се, че произведението е вдъхновено точно от такова събитие. Композицията на картината става много популярна за времето си и вероятно поради това са нарисувани множество копия и вариации с помощта на синовете на художника – Питер и Ян. Тези копия са изложени в музеи в Антверпен, Брюж, Брюксел, Бон, Мюнхен, Санкт Петербург и Краков.

Има данни, че произведението е било в колекцията на Изабела-Клара Испанска, губернатор на Испанска Нидерландия до 1633 година.

Проповед на свети Йоан Кръстител“ постъпва в колекцията на музея през 1951 година от двореца Батани във Виена, който е бил построен за унгарския граф Адам Батани около 1700 година, впоследствие продаден на австрийската благородническа фамилия Шонбрун.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Арт библия
  2. Интернет галерия
  3. Bodnar, Szilvia и др. The museum of fine arts Budapest. The museum of fine arts, 2002. ISBN 9637441840. с. 95, 96.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]