Шонбрун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Градините и дворецът на Шонбрун
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Изглед към двореца
Изглед към двореца
В регистъра Palace and Gardens of Schönbrunn
Регион Европа и Северна Америка
Местоположение Flag of Austria.svg Австрия
Тип културно наследство
Критерии i, iv
Вписване 1996  (20-а сесия)
Площ 186,28 ha
Буферна зона 260,64 ha
Reliefkarte Österreich.png
48.1848° с. ш. 16.3123° и. д.
Местоположение в Австрия
Градините и дворецът на Шонбрун в Общомедия

Дворецът Шонбрун (на немски: Schloss Schönbrunn; на български се среща и погрешната транслитерация Шьонбрун) във Виена е сред най-големите атракции на Австрия и от 1860 г. е сред главните туристически забележителности на Виена.

ЮНЕСКО го включва заедно с градините в списъка на световното културно наследство като забележителен бароков ансамбъл, пример за съчетание с изкуството. Дворецът и градините отразяват вкуса, интересите и аспирациите на Хабсбургите.

Ранна история[редактиране | редактиране на кода]

През 1569 г. императорът на Свещената Римска империя Максимилиан II купува мястото, където сега се намира паркът на Шонбрун. Проявява интерес и към новооткрития зоопарк (Зоологическа градина Шонбрун) и постановява не само начина на отглеждане на диви животни, но и на редки и екзотични растения. С право е наречен на основателя на аранжировката на градини Шонбрун.

Новото име Schönbrunn („прекрасен кладенец“) идва от воден кладенец, който се използвал от императорския двор във Виена. През следващия век членовете на австрийската императорска фамилия прекарвали летните си ваканции и лова тук. По време на турската обсада е бил толкова разрушен, че е изглеждало невъзможно да бъде възстановен.

Модерен дворец[редактиране | редактиране на кода]

Римски руини в градината (2004 г.)

Император Леополд I нарежда да се построи нов дворец. Строежът започва през 1696 г. и след 3 години се настанява в новопостроената средна част.

Не оцелява много от първоначалния дворец през следващия век, защото всеки император добавял или променял по нещо от интериора и екстериора. По нареждане на императрица Мария Тереза Шонбрун е преобразуван в стил рококо и в края на т.нар. епоха на Тереза е истински център на Австрийската империя и императорската фамилия.

През XIX век едно име е свързано с Шонбрун – император Франц Йозеф. Той прекарва по-голямата част от живота си тук и умира през 1916 г. в спалнята си. През управлението си той гледа на двореца като на истинско произведение на изкуството и го преустройва според историята му.

Дворцовият комплекс включва също и римски развалини и оранжерия, задължителни части на дворците от този тип.

Съвременна история[редактиране | редактиране на кода]

Palais Shönbrunn - Vienne.JPG

След падането на монархията през 1918 г. новооснованата Австрийска република става собственик на двореца Шонбрун и отваря красивите стаи и зали за посетители. През ХХ век е място на редица събития, като историческата среща между Джон Кенеди и Никита Хрушчов през 1961 г. ЮНЕСКО включва Шонбрун в списъка на световното културно наследство през 1996 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]