Миленко Матиевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Миленко Матиевич
Роден
30 ноември 1964 г. (59 г.)
Музикална кариера
Стилхевиметъл
Инструментипиано, вокал
Активностот 1989 г.
ЛейбълMCA Records
Участник вСтийлхарт
Семейство

Уебсайтwww.steelheart.com
Миленко Матиевич в Общомедия

Миленко „Мили“ Матиевич (роден на 29 ноември 1964 г. в Загреб, СФР Югославия) е американски рок певец. Става известен чрез хейр метъл групата Стийлхарт.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден през 1964 г. в югославската социалистическа република Хърватия, Матиевич емигрира в Съединените щати с родителите си. Първоначално се преместват в Скарсдейл, Ню Йорк. Година по-късно отива в Гринуич (Кънектикът), където Матиевич започва да прави музика. Баща му насърчава него и брат му Джон да свирят кънтри песни. Като единадесетгодишен Матиевич открива за себе си Лед Зепелин, но баща му му забранява да свири рок музика.

Когато Матиевич се среща с Крис Ризола, Джеймс Уорд и Джак Уилкинсън в началото на 80-те години, квартетът решава да сформира група и се нарича Red Alert. Те получават звукозаписна сделка, но трябва да сменят името поради авторски права и се преименуват на Стийлхарт.

През 1990 г. мощната балада I'll Never Let You Go от едноименния дебютен албум се оценява сериозно в MTV. Сингълът достига номер 14 в класациите, албумът достига номер 40 и става платинен. Следващият албум Tangled In Reins е издаден през 1992 г.

След турнето в САЩ с Great White има допълнителен концерт в подкрепа на Slaughter. Инцидент се случи, когато Матиевич се опита да се изкачи по осветителна греда. Тя обаче не е достатъчно обезопасена и светлинен прожектор пада върху него и го ударя в главата. Матиевич успява да напусне сцената самостоятелно, но е откаран в болница със сериозни наранявания на главата и фрактури. Групата е принудена да си вземе почивка, но с оглед на слабите продажби на записи и променящия се музикален пейзаж, особено поради грънджа, е договорено групата да се разпадне.

През 1996 г. Матиевич рестартира групата с нов състав и излиза албум Wait. Това е доста успешно в Азия, но се провалява в останалия свят или изобщо не е пуснато. През есента на 2005 г. Матиевич обявява, че групата работи върху нов албум, планиран да излезе през 2006 г.

През 2001 г. Матиевич може да бъде чут в саундтрака към филма Rock Star, в който той осигурява пеещия глас на главния актьор Марк Уолбърг. Освен това записва осем песни от филмовата група Steel Dragon.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • Steelheart (1990) – със Стийлхарт
  • Tangled In Reins (1992) – със Стийлхарт
  • Wait (1996) – със Стийлхарт
  • Rock Star (2001) – саундтрак
  • Good 2B Alive (2008) – със Стийлхарт
  • Through Worlds Of Stardust (2017) – със Стийлхарт

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Michael Matijevic в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​