Миле Апостолски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Миле Апостолски
Миле Апостолски
югославски военен
Роден

Образование Военна академия на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация

Миле Деспотов Апостолски (на македонска литературна норма: Миле Деспотов Апостолски) е югославски партизанин, деец на комунистическата съпротива във Вардарска Македония и генерал-майор от Югославската народна армия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 май 1927 година в Галичник. През 1944 се включва в комунистическата съпротива във Вардарска Македония. Политически комисар е на чета и на батальон. След войната е политически комисар на артилерийски дивизион. Известно време е началник отдел на второ управление за балканските земи, както и началник на разузнавателния център на трета армейска област. По-късно е началник на второ управление на Генералния щаб на ЮНА. Завършва Генералщабната академия „Маршал Ворошилов“ в Москва, а след това учи и във Философския факултет на Белградския университет. Между 1972 и 1975 е военен представител на ЮНА в Москва. През 1985 г. се пенсионира с чин генерал-майор[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 76.
     Портал „Македония“         Портал „Македония