Мирослава Кацарова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мирослава Кацарова
българска певица
Родена
4 януари 1971 г. (53 г.)
Музикална кариера
Стилджаз, поп музика
Активностот 2000 г.

Мирослава Кацарова е българска джаз певица. Водеща е на две предавания по радио Джаз ФМ: Singin’n’swingin за вокален джаз и Дезафинадо за латино джаз.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Любовта на певицата към музиката на Майлс Дейвис, Ела Фицджералд и Били Холидей датира от ученическите ѝ години в езиковата гимназия в Пловдив. През 2000 г. излиза първият ѝ авторски албум „Бяло в бяло“. Огромна роля в неговото създаване има пианистът близък приятел на Мира, Румен Тосков – Рупето. За срещата и работата си с Рупето тя казва, че е съдбовна и че той винаги ще си остане нейният най-голям учител по музика.

През 2012 г. Мира издава своя втори студиен албум Vuelvo al sur, в който кани на музикално пътешествие на юг, към родината на боса нова, танго и латино джаза.

Когато не е на сцената, гласът ѝ може да се чуе на честотата на радио Джаз ФМ, в авторските ѝ предавания Дезафинадо и Singin’ n Swingin'. Всяка седмица Мира споделя със слушателите на радиото най-добрите примери от света на красивия латино джаз и представя най-забележителните гласове от световната сцена.

Джаз певицата има щастието да работи с някои от най-добрите български музиканти, част от които, като Веселин Веселинов – Еко и Христо Йоцов, са с нея от самото начало.

Заедно със семейството си тя живее в родния си Пловдив.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]