Михаил Йолшин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Михаил Йолшин
руски офицер
Михаил Йолшин 
Роден: 29 ноември 1830 г.
Могильовска губерния, Русия
Починал: 23 януари 1883 г. (52 г.)

Михаил Александрович Йолшин (на руски: Михаил Александрович Иолшин) е руски офицер, генерал-лейтенант, участник в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 ноември 1830 г. в Могильовска губерния, Белорусия в семейството на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва II-ри кадетски корпус.

Действителна военна служба започва с военно звание прапоршчик в III-ти гренадирски полк (1848). Служи в Лейбгвардейския литовски полк и за отличие е повишен в по-горно звание капитан (1857). Началник на Кавказкото стрелково училище и подполковник в Кавказкия гренадирски батальон (1859 – 1864).

Участва в Кавказката война. Командир на XVI-ти мингрелски гренадирски полк (1864). Повишен е в звание генерал-майор с назначение за командир на II-ра стрелкова бригада от XI-та пехотна дивизия.

Руско-турска война (1877 – 1878)[редактиране | редактиране на кода]

При обявяване на войната е назначен за командир на I-ва стрелкова бригада от XIV-та пехотна дивизия (на генерал-майор Михаил Драгомиров). Бригадата е част от главната ударна сила в десанта при Свищов. Генерал-майор Йолшин е сред първите висши офицери, стъпили на българския бряг. Награден е с Орден „Свети Георги“ IV ст.

През август 1877 г. XIV-та пехотна дивизия сменя Българското опълчение на позициите при Шипченския проход. С чест отбранява прохода. Сменена е в началото на октомври от XXIV-та пехотна дивизия (на генерал-адютант Константин Гершелман). За отбраната на Шипченския проход генерал-майор Йолшин е награден с Орден „Света Ана“ I ст. [1]

След войната[редактиране | редактиране на кода]

Продължава службата в Руската армия. Командир на XXV-та пехотна дивизия (1878). Зачислен е в полк, командван от него при Десанта при Свищов (1880). Повишен е в звание генерал-лейтенант (1881).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Освободителната война 1877 – 1878, ДИ „П. Берон“, С., 1986, с. 98
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Иолшин, Михаил Александрович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.