Направо към съдържанието

Михаил Тюрин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Михаил Тюрин
руски космонавт
Информация
Роден2 март 1960 г. (64 г.)
Коломна, СССР
Националноструснак
Друга професияинженер
Престой в космоса344 дни 5 часа 7 мин
Селекция1994
МисииSTS-105, Експедиция 3, STS-108, Союз ТМА-9, Експедиция 14
Емблема на мисията ,
Михаил Тюрин в Общомедия

Михаил Владиславович Тюрин е руски космонавт. Роден е в град Коломна, СССР (сега Русия) на 2 март 1960 г. Живее в Королев, малък град близо до Москва. Тюрин е женен за Татяна Тюрин, с която имат дъщеря родена 1982 г.

Завършил е Московския авиационен институт през 1984 г. и има диплома за инженер със специализация в създаването на математически модели с приложение в космическите полети.

Опит в космонавтиката[редактиране | редактиране на кода]

След завършване на образованието си работи като инженер в корпорация „Енергия“. Основни полета на работата му са динамика, балистика и разработване на софтуер. Собствените му изследвания са свързани с физиологичните аспекти на космонавтите, при тренировки за ръчно направление на движението на космическия кораб. Избран е за космонавт на селекция през 1994 г. и през 1998 г. започва тренировки за корабен инженер на Експедиция 3 до Международната космическа станция. Преди това е избиран за дублюр на предните полети до МКС. Тюрин прекарва 4 месеца на борда на станцията и заедно с останалия екипаж се връщат на Земята с полета, който докарва космонавтите на Експедиция 4 до МКС.

Тюрин е командир на полета на Союз ТМА-9. Прекарал е 215 дни като корабен инженер на станцията при Експедиция 14.

Михаил Тюрин е първият човек (след Алън Шепърд), който изпраща топка за голф в космоса от борда на МКС, като част на рекламната кампания на компнанията Element 21.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]