Алън Шепърд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алън Шепърд
Alan-shepard.jpg
американски астронавт
Роден 18 ноември 1923 г.
Дери, Ню Хампшър, САЩ
Починал 21 юли 1998 г. (74 г.)
Пебъл Бийч, Калифорния, САЩ
Националност американец
Друга професия летец-изпитател
Звание US-O8 insignia.svg контраадмирал от USN
Престой в космоса 9 дни 0 ч 17 мин 26 сек
Селекция Група НАСА-1 (1959)
Мисии Мъркюри 3, Аполо 14
Емблема на мисията
Freedom 7 insignia.jpg Apollo 14-insignia.png
Пенсиониране 1 юли 1974
Алън Шепърд в Общомедия

Алън Бартлет Шепърд (на английски: Alan Bartlett Shepard, Jr.) е американски астронавт, който през 1961 г. става първият американец (и вторият човек), пътувал в Космоса. Десет години по-късно, той става и петият човек стъпил на Луната, като командир на Аполо 14.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Алън Шепърд е роден на 18 ноември, 1923 г. в Дери (Ню Хампшър). 1941 — завършва морския колеж "Академия адмирал Фарагут" (на английски: Admiral Farragut Academy).
1944 — получава диплома за бакалавър по естествени науки във Военноморската академия на САЩ в Анаполис.
1962 — удостоен със званието магистър по изкуствата в Дартмутския колеж.
1971 — получава степен доктор по естествени науки в Университета в Маями (на английски: Miami University) (Оксфорд, Охайо).
1972 — получава степента доктор по хуманитарни науки от Франклин Пирс колеж (на английски: Franklin Pierce College).

Освен това през 1951 г. Алън Шепард се обучава в училището за морски летци-изпитатели в Patuxent River, а през 1957 г. завършва вчера в Нюпорт, щата Роуд Айлънд.

Кариера на астронавт[редактиране | редактиране на кода]

През 1959 г. Алън Шепърд е един от 110-те тестови пилоти, поканени за доброволци в американската програма за пилотирани космически полети Меркюри. След серия от изтощителни физически и психически тестове той става един от първите седем астронавти на НАСА по програмата Меркюри.

През януари 1961 г. Шепърд е избран за участие в първия американски пилотиран полет в космоса. Въпреки, че полетът е насрочен първоначално за октомври 1960 г., поради непредвидени подготвителни работи той е отложен няколко пъти - за 6 март 1961 г. и окончателно за 5 май 1961 г. На 12 април 1961 г. съветският космонавт Юрий Гагарин извършва първият полет на човек в космоса, около Земята.

Първи полет[редактиране | редактиране на кода]

Алън Шепърд
Шепърд в капсулата „Фрийдъм 7“ по време на полета Мъркюри 3.

На 5 май 1961 г. ракетата-носител „Редстоун 3“ извежда космическия кораб-капсула „Меркурий 3“ ("Фрийдъм 7") на балистична траектория за суборбитален космически полет. Капсулата достига на височина приблизително 186,5 километра и каца във водите на Атлантическия океан на 486 километра от точката на старта. За разлика от Гагарин, чийто полет е напълно автоматичен, Шепърд има известен контрол над "Фрийдъм 7" - може да определя положението на апарата, например. Изтрелването на ракетата се наблюдава на живо по телевизията от милиони зрители.

Малко преди старта на „Редстоун“ Шепърд си казва следните думи: "Не се прецаквай, Шепърд..." ("Don't fuck up, Shepard...") Този думи впоследствие са цитирани като: „Мили Боже, моля те, не ме оставяй да се прецакам“ (на английски: Please, dear God, don't let me fuck up)[1], но Шепърд съобщава, че това е погрешен цитат. Въпреки това, последният цитат става известен сред пилотите като "Молитвата на Шепърд" (на анлг. шепърд - овчар).

След изпълнението на полета Шепърд се готви като дубльор на Гордън Купър за полета на „Меркурий-Атлас 9“. Следващия полет на Шепърд трябвало да е тридневния полет „Меркурий-Атлас 10“ („Фрийдъм 7-II“), насрочен за октомври 1963 г., но на 13 юни 1963 г. той е отменен.

След отменения полет Шепърд е избран за командир и пилот на първия пилотиран полет по новата космическа програма „Джемини“. Втория пилот е трябвало да бъде Томас Стафорд. Алън започва тренировки, но в началото на 1964 г., лекарите му намират възпаление на средното ухо, заради което е отстранен от полети практически до края на 60-те години. Мястото на планирания екипаж на Джемини 3 заемат Върджил Грисъм и Джон Йънг.

След успешна операция на ухото и възстановяване на летателния си статус през май 1969, Шепърд се връща към активна подготовка за нови полети. Той е определен за командир на Аполо 13, но тъй като чувства, че има нужда от повече тренировки, заедно с екипажа си е разменен с екипажа на Аполо 14.

Втори полет[редактиране | редактиране на кода]

Алън Шепърд на повърхността на Луната

.

На възраст 47 години, по това време е най-възрастният астронавт на НАСА, Алън Шепърд изпълнява своя втори космически полет като командир на екипажа на „Аполо 14“, която става третата успешна американска експедиция на Луната (31 януари9 февруари 1971 г.). До момента Алън Шепърд е най-възрастният астронавт стъпил на лунната повърхност.

Космически полети на Алън Шепърд
Дата КК Емблема на мисията Функции Продължителност
1 5 май 1961 Мъркюри 3
Freedom 7 insignia.jpg
Пилот 15 мин 22 сек.
2 31 януари 1971 Аполо 14
Apollo 14-insignia.png
Командир 9 денонощия 0 час 1 мин 58 сек.
Сумарно време в космоса — 9 денонощия 0 часа 17 минути и 20 сек.

Има 2 излизания в безвъздушното пространство - по лунната повърхност, с продължителност 9 часа и 23 минути.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

SpaceMOH.jpg
  • На 1 октомври 1978 г., Алън Шепърд е награден от Конгреса на САЩ с Космически медал на честта - най-високото гражданско отличие за изключителни заслуги в областта на аерокосмическите изследвания;
  • медал на НАСА „За изключителна служба“;
  • медал на НАСА „За изключителни заслуги“ (2);
  • почетен медал на Конгреса на САЩ;
  • медал на ВМС „За изключителни заслуги“;
  • награда Лангли (най-високото отличие на Смитсъновия институт);
  • Почетен летателен кръст;
  • Златен медал на Ню Йорк (1971) и др.

След НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Шепърд е назначен от президента Ричард Никсън през юли 1971 г. като делегат на 26-то Общото събрание на ООН, и служи през цялата сесия събрание от септември до декември 1971 г.

Шепърд е първият астронавт, който става милионер, докато все още е в програмите на НАСА. След като напуска, става член на бордовете на много корпорации. Неговата компания "Седем четиринадесет предприятия (по името на корабите, с които е летял "Фрийдъм 7" и "Аполо 14") е била използвана като холдингова компания за различни бизнес-дейности.

Заедно с другите астронавти от програмата "Меркурий" и Бети, вдовицата на Върджил Грисъм, през 1984 г. той основава Фондацията "Меркурий Седем", която предоставя средства на нуждаещи се студенти.

Умира от левкемия на 21 юли 1998 г., на 74-годишна възраст в болницата на гр. Монтерей. След пет седмици почива и неговата съпруга Луиза Шепърд. И двамата били кремирани и пепелта им била разпръсната над морето.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]