Върджил Грисъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Върджил Грисъм
американски астронавт
Информация
Роден3 април 1926 г.
Митчъл, Индиана, САЩ
Починал27 януари 1967 г. (40 г.)
Кейп Канаверал, Флорида, САЩ
Националност САЩ
Друга професиялетец-изпитател
Званиеподполковник от USAF
Престой в космоса5 часа 8 мин 8 секунди
СелекцияГрупа НАСА-1 (1959)
МисииМъркюри 4, Джемини 3, Аполо 1
Емблема на мисията
Върджил Грисъм в Общомедия

Върджил Айвън „Гас“ Грисъм (на английски: Virgil Ivan „Gus“ Grissom) е бивш американски астронавт, летял в космоса два пъти. Извършил втория американски суборбитален полет и първия пилотиран полет по програмата „Джемини“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Грисъм е роден на 3 април 1926 г. в Митчъл, Индиана, САЩ. През 1944 г. завършва летателна школа и взема участие във Втората световна война. След войната завършва Университета Пардю (Purdue University) в щата Индиана през 1950 г., където получава бакалавърска степен. После е изпратен в Южна Корея и взима участие в т. нар. Корейска война, през която извършва около 100 бойни полета. След това работи като летец-инструктор. През 1957 г. завършва училище за летци-изпитатели във Военновъздушната база Едуардс (Edwards Air Force Base).

Астронавтска кариера[редактиране | редактиране на кода]

Програма „Меркурий“[редактиране | редактиране на кода]

Грисъм е сред 110-те най-добри пилоти на САЩ, поканени за участие в програмата „Меркурий“ – първата американска програма за пилотирани космически полети.

На 9 април 1959 г. е избран за един от седемте в първата група астронавти на НАСА.

Грисъм и „Liberty Bell 7“

Върджил Грисъм е назначен за пилот на кораба „Либърти Бел 7“ („Камбана на свободата 7“, Liberty Bell 7, „Меркурий 4“). Наречен е така заради формата си.

Своя суборбитален полет с кораба „Либърти Бел 7“ (ракета-носител – „Редстоун“ (Redstone)) Върджил Грисъм извършва на 21 юли 1961 г. По време на полета, когато настъпва безтегловността, Грисъм наблюдава в кабината на кораба летящи болтове и инструменти забравени от техниците. Спирането и спускането в атмосферата са съпроводени с претоварване от 10 g. „Либърти Бел 7“ се приводнява в Атлантическия океан.

След приводняването корабът „Либърти Бел 7“ е захванат от спасителния хеликоптер. След като корабът е изваден от водата е трябвало да се активират пиропатроните, които отваряли изходния люк. Пиропатроните обаче се задействали по-рано и люкът се отваря, когато корабът е още във водата. Кабината на кораба бързо се пълни с вода и натежава прекалено много за възможностите на хеликоптера. Налага се да се среже въжето, на което висял кораба и той потъва. Върджил Грисъм успява да излезе от кораба и е взет на борда на втория спасителен хеликоптер.

През 1999 г. корабът „Либърти Бел 7“ е открит и изваден от дъното на Атлантическия океан от дълбочина от около 6000 м.

Програма „Джемини“[редактиране | редактиране на кода]

След суборбиталния полет с „Либърти Бел 7“ В. Грисъм започва подготовка за космически полети на новия американски кораб по програмата „Джемини“. В първия екипаж, за първия пилотиран полет на двуместния космически кораб „Джемини 3“ са назначени Алън Шепърд (командир на екипажа) и Томас Стафорд (пилот). Грисъм е назначен за дубльор на Шепърд, но след като Шепърд се разболява, Грисъм е назначен за командир на основния екипаж, а за пилот – Джон Йънг.

Върджил Грисъм нарича кораба „Джемини 3“ – „Моли Браун“. Това име е взето от популярния по това мюзикъл, поставен в Бродуей, „The Unsinkable Molly Brown“ (Непотопяемата Моли Браун). Така Грисъм се опитва да се пребори с психологичната травма, получена след потъването на първия му кораб „Либърти Бел 7“.

На 23 март 1965 г. корабът „Джемини 3“ с двама астронавти на борда е изведен в околоземна орбита с ракетата-носител „Титан II“. Това е първият пилотиран полет по програмата „Джемини“. Основната задача на астронавтите е изпитание на самия кораб и системите му за управление.

„Джемини 3“ извършва три обиколки около Земята и успешно се приводнява в Атлантическия океан. Продължителността на полета е 4 часа 52 минути и 31 секунди.

Заради грешка при изчисляване съпротивлението на въздуха при спирането в атмосферата корабът се приводнява на 84 км от разчетната точка.

В. Грисъм, заедно с Джон Йънг са дубльори на екипажа на „Джемини 6А“.

Програма „Аполо“[редактиране | редактиране на кода]

Екипажът на „Аполо 1“

Грисъм продължава с космическата си подготовка и се включва в програмата „Аполо“, която предвижда кацане на Луната. Екипажът загива на 27 януари 1967 г. в пожар при провеждане на тренировка.

Върджил Грисъм е погребан в Национално гробище Арлингтън. Има 4600 часа нальот на различни типове самолети, в това число 3500 часа на реактивни самолети.

Космически полети на Върджил Грисъм
Дата КК Емблема на мисията Функции Продължителност
1 21 юли 1961 Мъркюри 4
Пилот 15 минути 37 секунди
2 23 март 1965 Джемини 3
Командир 4 часа 52 минути 31 секунди
27 януари 1967 Аполо 1
Командир предстартов тест
Сумарно време в космоса – 5 часа 08 минути и 08 секунди

Награди[редактиране | редактиране на кода]

На 1 октомври 1978 г. Върджил Грисъм е награден (посмъртно) от Конгреса на САЩ с Космически медал на честта – най-високото гражданско отличие за изключителни заслуги в областта на аерокосмическите изследвания.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]