Джон Йънг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джон Йънг
John Young
американски астронавт
23 април 1972 г.

Роден
Починал
5 януари 2018 г. (87 г.)
Сийбрук, Тексас
ПогребанНационално гробище Арлингтън, Арлингтън, САЩ

НационалностFlag of the United States.svg САЩ
Учил вДжорджия Тек
НаградиКосмически медал на честта на Конгреса на САЩ (1981)
Кариера в космонавтиката
Професиятест пилот
Званиекапитан от USN
Престой в космоса34 дни 19 часа 39 минути
СелекцияГрупа НАСА-2 (1962)
МисияДжемини 3, Джемини 10, Аполо 10, Аполо 16, STS-1, STS-9
ЕмблемаGemini3.png Gemini 10 mission patch original.png Apollo-10-LOGO.png Apollo-16-LOGO.png Sts-1-patch.png Sts-9-patch.png
Активностдо 31 декември 2004 г.

Уебсайт
Джон Йънг в Общомедия

Джон Уотс Йънг (на английски: John Watts Young) e американски астронавт. Първият човек в света достигнал пет и шест космически полета. Йънг е единствения човек в света пилотирал 4 различни класа космически кораби: Джемини, Аполо – команден и сервизен модул, Аполо – лунен модул и космическата совалка. Той е един от тримата астронавти летели два пъти до Луната и пак един от тримата, управлявал Лунар Роувър. Това е астронавтът с най-продължителна служба в НАСА – 42 г.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Джон Йънг завършва колежа College Park в Орландо, Флорида. През 1952 г. получава бакалавърска степен по аерокосмическо инженерство от Технологичния институт на Джорджия.

Военна кариера[редактиране | редактиране на кода]

След дипломирането си, Дж. Йънг постъпва на активна военна служба в USN. Назначен е за офицер на разрушителя USS Laws (DD-558). През юни 1953 г. плава в Японско море и взема участие в Корейската война. След това завършва школа за морски пилоти и е зачислен в бойна ескадрила 103 (VF-103). В продължение на четири години служи на самолетоносачите USS Coral Sea (CV-43) и USS Forrestal (CV-59). Лети на реактивен изтребител F-8 Крусейдър. През 1959 г. завършва школа за тест пилоти и е зачислен в изпитателния център на USN (на английски: Naval Air Test Center). Там служи в продължение на три години. През 1962 г. поставя неподобрен до днес рекорд на достигната височина (25 000 м) със самолет F-4 Фантом ІІ от състава на бойна ескадрила 143 (VF-143). Йънг напуска USN през септември 1976 г. след 25 – годишна служба. В кариерата си има актив от 15275 полетни часа, от които повече от 9200 на реактивни самолети.

Служба в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

Джон Йънг е избран за астронавт от НАСА на 17 септември 1962 г., Астронавтска група №2. Той взема участие в шест космически полета и има 835 часа в космоса. Един от двамата в света пилотирали първите космически кораби от два различни класа – Джемини 3 и Колумбия (STS-1) (Другия е Владимир Комаров пилотирал Восход 1 и Союз-1). [1] Джон Йънг участва в три космически програми на НАСА.

Програма Джемини[редактиране | редактиране на кода]

Йънг, 34-годишен, пилот на Джемини 3 през 1965 г.

Йънг започва подготовка по програмата Джемини през септември 1962 г. По тази програма той взима участие в два космически полета и е включен в дублиращия екипаж на още един.

Джемини 3[редактиране | редактиране на кода]

Първия си полет в космоса Иънг извършва на 23 март 1965 г. Той е пилот на космическия кораб Джемини 3. Това е първият пилотиран полет по програмата Джемини – космически корб от второ поколение на САЩ. По време на този полет е осъществена първата маневра (на ръчен режим) в света за изменяне на плоскостта на орбитата.

Джемини 6А[редактиране | редактиране на кода]

Дж. Йънг е пилот на дублиращия екипаж при тази мисия. По това време е взето решение (поради ротацията на екипажите и включването на новоподготвени астронавти в програмата), той да бъде назначен за командир на полета в мисията Джемини 10.

Джемини 10[редактиране | редактиране на кода]

Втория си полет в космоса, Джон Йънг извършва като командир на космическия кораб Джемини 10 от 18 до 21 юли 1966 г. По време на тази мисия е осъществено първото в света скачване с два безпилотни обекта на околоземна орбита. Пилотът на кораба Майкъл Колинс осъществява две космически разходки.

Програма Аполо[редактиране | редактиране на кода]

Джон Йънг – пилот на Аполо 10 през 1969 г.

След полета на Джемини 10, Джон Йънг започва подготовка по новата програма Аполо – космически кораб от трето поколение на САЩ. Първоначално е включен като пилот на командния модул в екипаж с командир Томас Стафорд и пилот на лунния модул Юджийн Сърнън. По програмата Аполо, Йънг извършва два космически полета и е включен в дублиращите екипажи на още три мисии. С общо пет назначения е абсолютен рекордьор по този показател сред колегите си от програмата.

Аполо 7[редактиране | редактиране на кода]

Първото си назначение Джон Йънг получава като пилот на командния модул в дублиращия екипаж на космическия кораб Аполо 7. Това е практически първият пилотиран полет по новата програма след трагедията с Аполо 1.

Аполо 10[редактиране | редактиране на кода]

Първи полет по тази програма и общо трети в своята кариера, Йънг осъществява от 18 до 26 май 1969 г. Той е пилот на командния модул на Аполо 10 – генерална репетиция за кацането на Луната. Това е втори полет по програмата Аполо с излизане на окололунна орбита и една от най – важните мисии на НАСА. След влизане в орбита около Луната Йънг остава в командния модул на Аполо 10, а Томас Стафорд и Юджийн Сърнън извършват маневра на височина 14,3 км. над повърхността на Луната с лунния модул. След тази забележителна мисия астронавта получава още три назначения в лунната програма.

Аполо 13[редактиране | редактиране на кода]

Джон Йънг е командир на дублиращия екипаж на злополучния Аполо 13. Това е шесто назначение за астронавта, с което той става абсолютен рекордьор по този показател, не само сред колегите си от НАСА, но изобщо, в света.

Аполо 16[редактиране | редактиране на кода]

Йънг – командир на Аполо 16 през 1972 г.

По време на четвъртия полет, от 16 до 27 април 1972 г. Йънг е на командир на Аполо 16. Това е петата експедиция по програмата Аполо с кацане на повърхността на Луната. За първи (и последен) път е осъществено кацане на труден планински терен – кратера „Декарт“. Учените са искали да сравнят скалните породи от лунните морета (равнинни части, в които са извършени всички останали прилунявания) и планинските хребети. На 20 април 1972 г. Джон Йънг стъпва на Луната и става деветия човек стъпил на нейната повърхност. Заедно с пилота на лунния модул Чарлс Дюк правят три излизания на Луната с обща продължителност 71 часа и 2 минути. По време на този полет е установен рекорд на скорост на придвижване по повърхността на Луната – 18 км/ч (става с помощта на Лунар Роувър). Полетът е с продължителност 11 денонощия 1 час 51 минути 5 секунди. С този полет Джон Йънг става един от тримата астронавти с два полета до Луната.

Аполо 17[редактиране | редактиране на кода]

Йънг е командир на дублиращия екипаж на последната лунна мисия – полета на космическия кораб Аполо 17. С два осъществени космически полета и още три назначения в дублиращи екипажи той приключва участието си в лунната програма на НАСА.

Спейс Шатъл[редактиране | редактиране на кода]

Йънг (вляво) – командир на STS-1

През януари 1973 г. Джон Йънг е назначен за мениджър на поделението Спейс Шатъл в Астронавтския офис на НАСА. Още през същия месец започва подготовка за сформиране на първите екипажи по новата програма – космически кораб от четвърто поколение на САЩ. По тази програма Йънг осъществява два космически полета и е включен като командир на основния екипаж на още един – отменен.

STS-1[редактиране | редактиране на кода]

От 12 до 14 април 1981 г. е осъществен първия космически полет на космическата совалка Колумбия, STS-1. Джон Йънг е командир на мисията. Това е неговия пети полет в космоса и така той става първият човек в света с пет космически полета. Става, също така и първия американец (и втори човек в света) пилотирал първите кораби от две различни поколения: Джемини 3 (второ поколение) и STS-1 (четвърто поколение).

STS-9[редактиране | редактиране на кода]

От 28 ноември до 8 декември 1983 г., Дж. Йънг провежда шестия си и последен полет като командир на совалката Колумбия, мисия STS-9. В състава на екипажа е и първият астронавт от ФРГ – Улф Мерболд, първия чуждестранен астронавт на космически кораб на САЩ. Джон Йънг става първият астронавт, който лети шест пъти в космоса.

STS-61J[редактиране | редактиране на кода]

Йънг се готви за участие в седми космически полет. Получава назначение за командир на мисия STS 61J, която трябва да изведе на околоземна орбита телескопа Хъбъл. Поради катастрофата на Чалънджър полетът е отменен. Осъществен е едва през 1990 г. като мисия STS-31

Полети[редактиране | редактиране на кода]

Космически полети на Джон Уотс Йънг
Дата КК Емблема на мисията Функции Продължителност
1 23 март 1965 Джемини-3
Gemini3.png
Пилот 4 часа 53 мин.
2 18 юли 1966 Джемини-10
Gemini 10 mission patch original.png
Командир на кораба 2 денонощия 22 часа 46 мин.
3 18 май 1969 Аполо 10
Apollo-10-LOGO.png
Пилот на командния модул 8 денонощия 0 часа 3 мин.
4 16 април 1972 Аполо 16
Apollo-16-LOGO.png
Командир на кораба 11 денонощия 1 час 51 мин.
5 12 април 1981 КолумбияSTS-1
Sts-1-patch.png
Командир на мисията 2 денонощия 6 часа 20 мин.
6 28 ноември 1983 КолумбияSTS-9
Sts-9-patch.png
Командир на мисията 10 денонощия 7 часа 47 мин.
Сумарно време в космоса – 34 денонощия 19 часа 39 минути

Административна дейност в НАСА[редактиране | редактиране на кода]

През януари 1973 г. Джон Йънг е назначен за мениджър на поделението Спейс Шатъл в Астронавтския офис на НАСА. От януари 1974 г. до май 1987 г. Йънг служи като Директор на офиса на астронавтите в НАСА (рекорд на този пост от всички заемали го до днес). От май 1987 до февруари 1996 г. е помощник-директор на Космическия център Линдън Джонсън в Хюстън, Тексас. През февруари 1996 г. Джон Йънг става технически директор в Космическия център Линдън Джонсън. През декември 2004 г., след 42-годишна служба в НАСА, Йънг излиза в пенсия на 74-годишна възраст. Той е астронавтът с най-дълга летателна кариера в света (18 години между първия и последния полет) и служителят на НАСА с най-продължителен стаж в агенцията.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Джон Йънг живее в Ел Лаго, предградие на Хюстън, Тексас, заедно с втората си съпруга Сузи.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

SpaceMOH.jpg
  • Navy Distinguished Service Medal ribbon.svg Медал на USN за изключителна служба;
  • Distinguished Flying Cross ribbon.svg Летателен кръст за заслуги;
  • NasaDisRib.svg Медал на НАСА за отлична служба;
  • НАСА Медаль за выдающееся Лидерство- лента.викисклад.jpg Медал на НАСА за изключително лидерство;
  • NASA Exceptional Achievement Ribbon.png Медал на НАСА за изключителни постижения;
  • NASAExcepRib.gif Медал на НАСА за изключителни заслуги;
  • SpaceFltRib.svg Медал на НАСА за участие в космически полет.
  • Джон Йънг е приет в шест авиационни и космически зали на славата.
  • През 2010 г. е обявен от Космическата фондация на САЩ за третия най – популярен космически герой.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]