Мичио Каку

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мичио Каку
Michio Kaku
американски физик-теоретик

Роден

Националност японски произход американско
Образование Харвардски университет
Калифорнийски университет – Бъркли
Научна дейност
Област Физика
Образование Харвардски университет, Калифорнийски университет, Бъркли
Работил в Нюйоркски университет
Известен с Теория на полето на струните

Уебсайт mkaku.org
Мичио Каку в Общомедия

Мичио Каку (на японски: 加來 道雄; на английски: Kaku Michio) е американски физик-теоретик, един от създателите на теорията на струнните полета, която е раздел на теорията на струните.

Той е голям ентусиаст за популяризиране на науката като водещ на научни радио и телевизионни програми, както и автор на множество книги и популярни лекции.

Юношество и обучение[редактиране | редактиране на кода]

Мичио Каку е роден в Сан Хосе в семейство на японски имигранти (с тибетско ДНК потекло). Дядо му пристига в САЩ, за да вземе участие в операцията по почистване след земетресението от 1906 г. в Сан Франциско. Баща му е роден в Калифорния, но израства в Япония и говори малко английски. И двамата му родители са изпратени в Центъра за военно преселение Тюл Лейк, където се срещат и където брат му се ражда.

Гимназист в гимназията Къбърли в Пало Алто, Каку сглобява ускорител на частици в гаража на родителите си по случай научно изложения в гимназията си. Признатата му цел е да генерира „лъч от гама частици достатъчно силни, за да създадат антиматерия.“[1] В Националния научен панаир в гр. Албюкерк, Ню Мексико, той привлича вниманието на физика Едуард Телер, който взима Каку като протеже, награждавайки го със стипендия по инженерство Херц. Каку се дипломира с пълно отличие от Харвардския университет през 1968 г. и е първи в групата си по физика. Той постъпва в Националната радиационна лаборатория Бъркли в Калифорнийския университет в Бъркли и получава докторска степен през 1972, а през същата година става лектор в Принстънския университет.

По време на Виетнамска война, Каку служи в казармата Форт Бенинг, Джорджия и завършва основно армейско обучение и пехотно обучение в гр. Форт Люис, Вашингтон.[2] Независимо от това, Виетнамската война привършва преди той да бъде изпратен като пехотинец.

Академична кариера[редактиране | редактиране на кода]

Каку е посетител и член (1973 г. и 1990 г.) на Института за перспективни изследвания в Принстън[3] и в Нюйоркския университет[4]. В момента, той държи катедрата Хенри Семат и е професор по теоретична физика в Градския колеж в Ню Йорк.[5]

Каку има над 70 статии, публикувани във физични списания, като Physical Review, по теми като теория на суперструните, супергравитация, суперсиметрия и адронна физика.[6] През 1974 г., заедно с проф. Кейджи Кикава от Унивеситета в Осака, той става автор на първите дисертации, описващи теорията на струните в полева форма.[7][8]

Каку е автор на няколко учебника по теория на струните и квантова теория на полето.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

 • Паралелни светове, Бард, 2006
 • Физика на невъзможното, Бард, 2010
 • Физика на бъдещето
 • Хиперпространство

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Kaku, Michio. Physics of the Impossible. // p. xi. Doubleday. Посетен на 9 юли 2011.
 2. Kaku, Michio. Hyperspace: a scientific odyssey through parallel universes, time warps, and the tenth dimension. Oxford University Press US, 1994. ISBN 0-19-508514-0. с. 146.
 3. Previous People. // Institute for Advanced Study. Архив на оригинала от 2015-11-21 в Wayback Machine.
 4. Hua, Long и др. Non-polynomial closed string field theory. // Thesis (Ph.D.) New York University. 1994. с. 107 p..
 5. Physics Department. // The City College of New York. Архив на оригинала от 2014-02-17 в Wayback Machine.
 6. List of research papers in American Physical Society Journals. //
 7. Kaku, Michio и др. Field theory of relativistic strings. I. Trees. // Physical Review D 10 (4). 15. DOI:10.1103/PhysRevD.10.1110. с. 1110–1133.
 8. Kaku, Michio и др. Field theory of relativistic strings. II. Loops and Pomerons. // Phys. Rev. D 10 (6). 1974. DOI:10.1103/PhysRevD.10.1823. с. 1823–1843.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]