Миши лемури

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Миши лемури
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Примати (Primates)
семейство:Лемури джуджета (Cheirogaleidae)
род:Миши лемури (Microcebus)
Научно наименование
Geoffroy, 1834
Синоними
  • Azema Gray, 1870
  • Gliscebus Lesson, 1840
  • Murilemur Gray, 1870
Миши лемури в Общомедия
[ редактиране ]

Мишите лемури (Microcebus) са род нощни животни, и като всички лемури, те са характерни за Мадагаскар. Видовете от род Microcebus са най-дребните представители на приматите,[1] съответно и на лемурите.

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Масата им е около 60 g, а опашката им (17 – 28 cm) е по-дълга от тялото и главата заедно (13 – 25 cm). Козината им е мека, пухеста, с кафяв или сив цвят и червеникави или бели петна по долната част на тялото. На носа си микроцебусите имат бяла ивица, а очите са доста големи. Ушите им са големи и подвижни. Крайниците им са сравнително къси, като задните са по-дълги от предните.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Микроцебусите обитават тропическите гори на остров Мадагаскар. Живеят в дървесни хралупи или храсталаци, където си строят гнезда от сухи листа. Срещат се предимно поединично или на двойки по върховете на високите дървета. Често ги виждат и из тръстиките по бреговете на езерата. Прехвърлят се от дърво на дърво, подобно на катерички или се придвижват по земята чрез скокове. Активни са нощем, когато ловуват насекоми и вероятно други дребни животни, но се хранят и с плодове. През сухия сезон изпадат в летаргия. Техен естествен враг са ястребите. В плен са доста агресивни, но често се срещат и животни с много по-дружелюбно поведение. В северните ширини, когато са в плен, периодът им на размножаване е от май до септември, а на Мадагаскар той е от декември до май.

Бременността продължава около 60 дни, след което женската ражда 1 – 3 много дребни малки, с маса не повече от 3 – 5 g. На петнадесетия ден малките започват да се придвижват по дърветата, напълно независими стават след 60 дни, а полова зрялост достигат на 7 – 10 месеца.

В плен живеят до 15-годишна възраст.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mouse lemur / Microcebus // Посетен на 6 август 2010. (на английски)
  2. а б Rasoloarison, Rodin M. и др. Two New Species of Mouse Lemurs (Cheirogaleidae: Microcebus) from Eastern Madagascar // International Journal of Primatology. 2013. DOI:10.1007/s10764-013-9672-1. с. 1–15.
  3. а б Pappas, Stephanie. Tiny Lemur Twins Are 2 New Species // LiveScience. 26 март 2013.
  4. а б в Species discovery and validation in a cryptic radiation of endangered primates: coalescent-based species delimitation in Madagascar's mouse lemurs // Molecular Ecology. 2016. DOI:10.1111/mec.13604.