Ми-44

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мил Ми-44
Описание
Националност Flag of the Soviet Union.svg CCCP
Тип лек учебен хеликоптер
Производител Мил
Тактико-технически данни
Екипаж 2
Тегло (пълен) 2150 kg
Двигател 2x газотурбинен ТВлД-450
Мощност 2x 450 к.с. (330 kW)
Максимална
скорост
260 km/h
Диаметър на
нос. винт
10,75 m

„Ми-44“ е вертолет, произвеждан в СССР.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1986 г. конструкторското бюро “Мил” започва работа по нов хеликоптер с обозначението Ми-44. Моделът е създаден на базата на лекия хеликоптер Ми-34. Предвидено е да бъде снабден с два леки турбовални газотурбинни двигателя. Проектната работа по машината е завършена през есента на 1987 г., когато е построен пълногабаритен прототип. По-нататъшната работа по модела е спряна поради липса на финансиране.

Тактико-технически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Хеликоптерът Ми-44 е изпълнен по класическата едновинтова схема с рулеви винт. Кабината на Ми-44 освен местата за екипажа има места и за четирима пътници. Носещият винт е четирилопатен с диаметър 10,75 м, а рулевия е двувлопатен.

Двата газотурбинни двигателя ТВлД-450 са с мощност 450 к.с. всеки. Разположени са в горната част на фюзелажа, непосредствено зад вала на носещия винт. Въздухозаборниците им са снабдени с вградени противопрахови филтри.

Горивните резервоари са разположени в отсека непосредствено под главния редуктор. Максималната полетна маса на хеликоптера е 2150 кг, а полезният товар – 800 кг. Максималната скорост е 260 км/ч.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]