Направо към съдържанието

Чернова:Момир Булатович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Момир Булатович)

Момир Булатович (21 септември 1956 г. Белград, Сърбия , ФНПР - 30 юни 2019 г. село Рачи. Черна гора ) - югославски и черногорски държавник и политически деец, 1-ви президент на Черна гора (1990-1998) периода, когато Черна гора е част от Съюзна република Югославия (СРЮ), 3-ти председател на правителството на СРЮ (1998-2000 г.). От 1991 до 1997 г. той оглавява Демократическата партия на социалистите на Черна гора (ДПС), наследник на Съюза на комунистите на Черна гора (UCM).

Момир Булатович
Президент на Черна гора
Мандат23 декември 1990 г. – 15 януари 1998 г.
Предшественикняма
НаследникМило Джуканович
Лична информация
Роден
Починал
Гражданство Черна гора
Полит. партиянезависим
ОбразованиеФакултет по икономика на университета на Черна гора


Биография[редактиране | редактиране на кода]

  • Рани години и образование

Роден на 21 септември 1956 г. в Белград в семейството на офицер от Югославската народна армия . Когато Момир е на 5 години, семейството се премества в град Задар в Хърватия. Там завършва училище.

През 1975 г. 18-годишният Булатович заминава за Титоград , за да се запише в Икономическия факултет на Титоградския университет. Самият бъдещ политик твърди, че иска да учи в Белград, но семейството му няма достатъчно пари за това. След като получи дипломата си, Булатович остана да работи в университета и след това получи магистърска степен.

  • Ранна политика кариера

От 1988 г. - един от лидерите на Съюза на комунистите на Черна гора. Политическата му кариера тръгва нагоре, когато заедно с Мило Джуканович и Светозар Марович, с подкрепата на Слободан Милошевич, започва да се бори срещу ръководството на Лигата на комунистите на Югославия. Той се застъпи за защита на сръбското население на Косово, за ограничаване на албанската автономия и за запазване на съюза със Сърбия. През 1989 г. оглавява Съюза на комунистите на Югославия.

  • Президентство

През декември 1990 г. е избран за президент на Република Черна гора. През 1991 г. основава и ръководи Демократическата партия на социалистите на Черна гора (ДПС).

Подкрепя Милошевич по време на войната в Хърватия и войната в Босна и Херцеговина и е един от основните поддръжници на обсадата на Дубровник . През 1992 г. Черна гора и Сърбия създават Съюзна република Югославия (СРЮ).

Ако в края на 80-те Булатович и Джуканович бяха политически съюзници, то от 1997 г. те бяха политически опоненти. И двамата участваха в президентските избори в Черна гора през октомври 1997 г. , Булатович в крайна сметка загуби и беше изключен от ДПС. Заедно с него от партията напускат голяма група съмишленици, които през 1998 г. създават Социалистическата народна партия на Черна гора.

  • След председателството

Булатович не призна поражението си на президентските избори през 1997 г. и стана един от лидерите на опозицията на Джуканович, който замени Булатович като президент на Черна гора през януари 1998 г.

През 1998-2000 г. - председател на правителството на СРЮ. По това време се проведе войната в Косово и военната операция на НАТО Allied Force . След свалянето на Милошевич той губи поста си начело на югославското правителство и напуска SNP, създавайки Народната социалистическа партия на Черна гора (NSP).

През 2001 г. той написа и публикува мемоари, озаглавени „ Правилата за мълчание“ , в които критикува бившите си съюзници.

През последните години от живота си той се оттегля от политическа дейност и умира на 30 юни 2019 г. в село Раци близо до Подгорица