Мориарти (роман)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Мориарти.

Мориарти
Moriarty
Автор Антъни Хоровиц
Първо издание 2014 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид роман
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Домът на коприната

Мориарти (на английски: Moriarty) е вторият роман на писателя Антъни Хоровиц за известния детектив Шерлок Холмс. Романът е публикуван през 2014 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

... Най-великият детектив, мистър Шерлок Холмс, и определяния като „Наполеон на престъпния свят“, професор Джеймс Мориарти, се срещат в последна битка, и умират в дълбините на водопада Райхенбах. Но малко преди смъртта си Мориарти създава приятелски контакти с „краля на престъпниците на САЩ“ Кларънс Деверо. Крайната цел на тяхната „сътрудничество“ е трябвало да бъде безпрецедентен по своя мощност престъпен синдикат, който да обхваща Съединените щати и Европа.

Фредерик Чейз, старши инспектор от детективска агенция „Пинкертън“, пристига в Европа. Агенцията е получила информация, че Деверо е дошъл за лична среща с Мориарти, но не познава лицето на професора. Чейз решава да се представи за Мориарти, да преследва и арестува Деверо. В това преследване на Чейз помага един от най-опитните инспектори от Скотланд Ярд Атълни Джоунс (Знакът на четиримата). Въпреки това, нито англичанинът, нито американецът, не подозират каква опасна игра ще трябва да започнат с най-опасните престъпници на САЩ, за да уловят Кларънс Деверо...

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]