Направо към съдържанието

Мориарти (роман)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Мориарти.

Мориарти
Moriarty
АвторАнтъни Хоровиц
Първо издание2014 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видроман
ПоредицаШерлок Холмс
ПредходнаДомът на коприната

Мориарти (на английски: Moriarty) е вторият роман на писателя Антъни Хоровиц за известния детектив Шерлок Холмс. Романът е публикуван през 2014 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

... Най-великият детектив, мистър Шерлок Холмс, и определяния като „Наполеон на престъпния свят“, професор Джеймс Мориарти, се срещат в последна битка, и умират в дълбините на водопада Райхенбах. Но малко преди смъртта си Мориарти създава приятелски контакти с „краля на престъпниците на САЩ“ Кларънс Деверо. Крайната цел на тяхната „сътрудничество“ е трябвало да бъде безпрецедентен по своя мощност престъпен синдикат, който да обхваща Съединените щати и Европа.

Фредерик Чейз, старши инспектор от детективска агенция „Пинкертън“, пристига в Европа. Агенцията е получила информация, че Деверо е дошъл за лична среща с Мориарти, но не познава лицето на професора. Чейз решава да се представи за Мориарти, да преследва и арестува Деверо. В това преследване на Чейз помага един от най-опитните инспектори от Скотланд Ярд Атълни Джоунс (Знакът на четиримата). Въпреки това, нито англичанинът, нито американецът, не подозират каква опасна игра ще трябва да започнат с най-опасните престъпници на САЩ, за да уловят Кларънс Деверо...

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]