Морис Дюгатие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Морис Дюгатие
Maurice Dugautiez
белгийски психоаналитик
Роден
1893 г.
близо до Турне, Белгия
Починал
1960 г. (67 г.)
Брюксел, Белгия

Националност Белгия
Научна дейност
ОбластПсихология

Морис Дюгатие (на френски: Maurice Dugautiez) е белгийски инженер и психоаналитик, един от пионерите на психоанализата в Белгия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1893 година близо до Турне, Белгия, в семейство от средната класа. В началото се самообучава и води много лекции в социалистически политическо-културен форум.

През 1933 г. среща Фернанд Лечат, с когото стават близки и имат общ интерес към психоанализата. Двамата се свързват с Едуард Пичон, който тогава е президент на Парижкото психоаналитично общество и по негов съвет започват обучителна анализа с д-р Ернст Хофман. Втората световна война прекратява контактите помежду им, но с края през 1945 г., те отново са възобновени. Дюгатие и Лечат са поканени да ходят на курс в Парижкия психоаналитичен институт и от следващата година Дюгатие става пълен член на Парижкото психоаналитично общество. На следващата 1947 г., двамата основават Белгийската асоциация на психоаналиците и започват да обучават кандидати за психоаналитици. Поради влошеното здраве на Дюгатие, в резултат на обгазяване от Първата световна война, Лечат поема по-голяма част от дейностите, включително и редакцията на „Bulletin de l'Association des psychanalystes de Belgique“ (Бюлетин на белгийската асоциация на психоаналитиците).

Умира през 1960 година в Брюксел на 67-годишна възраст.

Кратка библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Dugautiez, Maurice. (1953). J. Leuba n'est plus. Bulletin de l'Association des psychanalystes de Belgique, 15.
  • Dugautiez, Maurice. (1953). Réflexions sur l'article „Les ten-dances de la psychanalyseà New York“ du Pr. Reding. Bulletin de l'Association des psychanalystes de Belgique, 16.

Източници[редактиране | редактиране на кода]