Направо към съдържанието

Моя скъпа Клементин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Моя скъпа Клементин
My Darling Clementine
РежисьориДжон Форд
ПродуцентиСамуел Г. Енгел
СценаристиСамуел Г. Енгел
Уинстън Милър
Базиран на„Уайът Ърп:Граничен маршал“ (1931) на Стюарт Н. Лейк
В ролитеХенри Фонда
Виктор Матюр
Линда Дарнел
Уолтър Бренан
МузикаСирил Дж. Мокридж
ОператорДжоузеф Макдоналд
МонтажДороти Спенсър
Разпространител20th Century Fox
Жанруестърн
Премиера3 декември 1946
(Сан Франциско)
Времетраене97 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Цветностчерно-бял
Бюджет2 млн. щ.д.
Външни препратки
IMDb Allmovie
Моя скъпа Клементин в Общомедия

„Моя скъпа Клементин“ (на английски: My Darling Clementine) е американски уестърн, излязъл по екраните през 1946 година, режисиран от Джон Форд с участието на Хенри Фонда в главната роля.

През 1882 г. (една година след действителната престрелка в О.К. Корал на 26 октомври 1881 г.) Уайът, Морган, Върджил и Джеймс Ърп карат добитък към Калифорния, когато срещат стареца Клантън и неговите синове. Клантън предлага да купи стадото им, но те категорично отказват да продават. Когато Ърп научават за близкия процъфтяващ град Тумбстоун, по-големите братя отиват в града, оставяйки най-малкия Джеймс като пазач на стадото. Тройката скоро научава, че Тумбстоун е беззаконен град без маршал. Уайът се оказва единственият човек в града, готов да се изправи срещу пиян индианец, който стреля по жителите на града. Когато братята се връщат в лагера си, намират Джеймс убит, а добитъкът е откраднат.

Уайът се връща в Тумбстоун. В стремежа си да отмъсти за убийството на Джеймс той заема свободната позиция на градски шериф и се сблъсква няколко пъти с избухливия Док Холидей и бандата на Клантън. През това време Клементин Картър, бившата любов на Док от родния му град Бостън, пристига след дълго търсене на своя любим. Тя получава стая в същия хотел, където живеят Уайът и Док Холидей.

Чихуахуа, избухливата латиноамериканска любов на Док, пее в местния салон. Тя се сблъсква с Уайът, който се опитва да победи професионален комарджия на покер, като издава картите му, в резултат на което Уайат я потапя в коритото с вода за конете. Док, който страда тежко от туберкулоза и е избягал от Клементин преди това, е недоволен от пристигането ѝ; той ѝ казва да се върне в Бостън или той ще напусне Тумбстоун. Клементин остава, така че Док заминава за Тусон, Аризона. Уайът харесва Клементин още от пристигането ѝ, започва неловко да я ухажва. Ядосан заради прибързаното бягство на Док, Чихуахуа започва спор със съперницата си Клементин. Уайът влиза в спора им и го прекъсва. Той забелязва, че Чихуахуа носи сребърен кръст, който е бил взет от убития му брат Джеймс в нощта. Тя твърди, че Док ѝ го е подарил.

Уайът преследва Док, с когото е имал изпитателна връзка. Док предизвиква престрелка завършила, Уайът стреля в ръката на Док. Двамата се връщат в Тумбстоун, където след разпит Чихуахуа разкрива, че сребърният кръст всъщност ѝ е даден от Били Клантън. По време на разпита Били застрелва Чихуахуа през прозореца и побягва на кон, но е ранен от Уайът. Уайът насочва брат си Върджил да го преследва. Преследването води до чифлика на Клантън, където Били умира от раните си. Тогава старецът Клантън хладнокръвно застрелва Върджил Ърп в гърба.

В града Док Холидей е убеден да оперира Чихуахуа, за да оцелее. Има надежда за нейното успешно възстановяване. Клантън пристигат в града, хвърлят тялото на Върджил на улицата и обявяват, че ще чакат останалите Ърп в O.K. Корал.

Чихуахуа умира и Док решава да се присъедини към Ърп. Следва престрелка, в която всички Клантънови са убити, както и Док.

Уайът и Морган подават оставка като служители на закона. Морган се отправя на запад с кон и каруца. Уайът се сбогува с Клементин в къщата на училището, като ѝ обещава, че ако някога се върне, ще я потърси. Възседнал коня си, той разсъждава на глас „Госпожо, наистина харесвам това име... Клементин“ и язди, за да се присъедини към брат си.

Край на разкриващата сюжета част.
Актьор Роля
Хенри Фонда Уайът Ърп
Виктор Матюр Док Холидей
Линда Дарнел Чихуахуа
Уолтър Бренан Нюман Хейнс Клантън
Кати Даунс Клементин Картър
Тим Холт Върджил Ърп
Уорд Бонд Моргън Ърп
Дон Гарнър Джеймс Ърп
Грант Уидърс Айк Клантън
Джон Айрланд Били Клантън
Алън Моубрей Гранвил Торндайк, театрален актьор
Джейн Даруел Кейт Нелсън[1]