Тресавищна блатна костенурка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тресавищна блатна костенурка
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Сауропсиди (Sauropsida)
клас:Влечуги (Reptilia)
(без ранг):Диапсиди (Diapsida)
разред:Костенурки (Testudines)
семейство:Блатни костенурки (Emydidae)
род:Glyptemys
вид:Тресавищна блатна костенурка (G. muhlenbergii)
Научно наименование
(Schoepff, 1801)
Разпространение
Обхват на вкаменелости
Тресавищна блатна костенурка в Общомедия
[ редактиране ]

Тресавищните блатни костенурки (Glyptemys muhlenbergii) са вид влечуги от семейство Блатни костенурки (Emydidae). Те водят полуводен начин на живот и са ендемични за източните части на Съединените щати, като са описани за пръв път през 1801 година след проучвания в Пенсилвания. Срещат се от Върмонт на север до Джорджия на юг и Охайо на запад.

С максимална дължина около 10 cm тресавищната блатна костенурка е най-дребната костенурка в Северна Америка. Макар че на външен вид е подобна на петнистата блатна костенурка (Chrysemys picta) и петнистата водна костенурка (Clemmys guttata), неин най-близък родственик е малко по-едрата горска блатна костенурка (Glyptemys insculpta). Потайна, макар и активна през деня, тресавищната блатна костенурка прекарва по-голямата част от времето заровена в калта, а зимата – в хибернация. Тя е всеядна, но се храни главно с дребни безгръбначни.

Възрастните тресавищни блатни костенурки тежат средно 110 g. Кожата и черупката им обикновено са тъмнокафяви, с две характерни оранжеви петна от двете страни на врата. Те са критично застрашен вид, като голяма част от местообитанията им са унищожени от разрастването на градовете и навлизането на инвазивни растителни видове. Значителен е и незаконният им улов за използване като домашни любимци.

Тресавищната блатна костенурка се размножава бавно. Всяка година женските снасят по едно люпило от средно три яйца. Малките растат бързо и достигат полова зрелост на възраст между 4 и 10 години. Продължителността на живота на свобода е средно 20 до 30 години.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Glyptemys muhlenbergii (Schoepff, 1801). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bog turtle в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​