Нанси Крес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Нанси Крес
американска писателка
Националност: САЩ
Родена: 20 януари 1948 г.
(на 68 г.)
Бъфало, Ню Йорк (щат), Съединени американски щати

Писател:
Жанр(ове): научна фантастика
Награди: Хюго, Небюла

Нанси Крес (родена Нанси Ан Конингзор, в Бъфало, Ню Йорк, на ) е писателка на научна фантастика. Започва да пише през 1976 г., но получава популярност след публикуването на романа "Просяци в Испания", спечелил Хюго и Небюла, през 1990 г.

Израснала е в Ийст Аурора, Ню Йорк, и е завършила колеж към Стейт Юнивърсити ъв Ню Йорк, Платсбърг. През 1973 г. се премества в Рочестър, и се омъжва за Майкъл Джоузеф Крес. Имат двама синове, и се развеждат през 1984 г. Тя се премества да работи в рекламна агенция на име "Стантън и Хъско". През 1998 г. се омъжва за Чарлз Шефийлд, който умира от тумор на мозъка през 2002 г. След това Крес се премества обратно в Рочестър, Ню Йорк, за да живее близо до порасналите си деца.

Творбите ѝ са най-често технически реалистични, развиват се в близкото бъдеще и имат убедителна връзка с настоящето. Често засягат темите за генното инженерство и изкуствения интелект.

Често бива класифицирана както като автор на твърда, така и като автор на мека научна фантастика. От една страна, тя демонстрира вътрешния живот на образите си по начин, който трудно може да бъде открит примерно у Лари Нивън или Грег Еган, и областите на науката и технологиите, които описва, са по-"меки" от любимите на твърдата фантастика физика и космически полети. От друга страна, научните и технически детайли в произведенията ѝ са по-добре застъпени и разработени, отколкото примерно при Урсула Ле Гуин, и някои от творбите ѝ демонстрират силен съспенс и остър сюжет - белези предимно на "твърдата" фантастика.

Нанси Крес обожава балета, и това понякога си личи в произведенията й.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Фантастика[редактиране | редактиране на кода]

Публицистика[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]