Народна воля (македонистки вестник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Народна воля.

„Народна воля“ (на македонска литературна норма: Народна волја) е македонистки вестник за теория, история, култура и изкуство, излизащ на книжовен български език и на езиковата норма в Северна Македония, пропагандиращ „македонския“ характер на българите в Пиринска Македония.

Първият брой на вестника излиза на 1 октомври 1980 г. в Сидни, Австралия. От март 1981 г. до април 1992 г. се издава в Лондон, след което започва да се печата в Благоевград.

Един от основателите и пръв главен редактор на „Народна воля“ е Александър Христов. Периодичност: веднъж месечно.

„Народна воля“ се разпространява в България, Северна Македония, Европа, Северна Америка и Австралия. Издател e ЕТ „Херонея – 338“, Благоевград – собственост на Георги Христов, известен с псевдонима си Ян Пирински, който също така е главен и отговорен редактор на изданието.

Идеологията на вестника е близка на официалната доктрина в Северна Македония, а антибългарските му внушения – до най-радикалните среди в Северна Македония и извън нея. Сред основните му теми са историята и културата на Македония и македонците в България, стремежът да полемизира с "клеветите и лъжите на българската пропаганда"[1] и българските "мегаломански аспирации".[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. 25 ГОДИНИ ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“, в. „Народна воля“, октомври 2006 г.
  2. НЕ БАРАЈТЕ ФАЛСИФИКАТИ ТАМУ КАДЕ ШТО ГИ НЕМА, в. „Народна воля“, април 2006 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „Австралия“         Портал „Австралия          Портал „Англия“         Портал „Англия          Портал „България“         Портал „България