Народна воля (македонистки вестник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Народна воля.

„Народна воля“
Информация
Начало1 октомври 1980 година
ИздателЕТ „Херонея – 338“, Благоевград
РедакторАлександър Христов
Георги Христов
Езикбългарски

„Народна воля“ (на македонска литературна норма: Народна волја) е македонистки вестник за теория, история, култура и изкуство, излизащ на книжовен български език и на езиковата норма в Северна Македония, пропагандиращ „македонския“ характер на българите в Пиринска Македония.

Първият брой на вестника излиза на 1 октомври 1980 г. в Сидни, Австралия. От март 1981 г. до април 1992 г. се издава в Лондон, след което започва да се печата в Благоевград. Един от основателите и пръв главен редактор на „Народна воля“ е Александър Христов. Периодичност: веднъж месечно.

„Народна воля“ се разпространява в България, Северна Македония, Европа, Северна Америка и Австралия. Издател е ЕТ „Херонея – 338“, Благоевград – собственост на Георги Христов, известен с псевдонима си Ян Пирински, който също така е главен и отговорен редактор на изданието.

Идеологията на вестника е близка на официалната доктрина в Северна Македония, а противобългарските му внушения – до най-радикалните среди в Северна Македония и извън нея. Сред основните му теми са историята и културата на Македония и македонците в България, стремежът да полемизира с „клеветите и лъжите на българската пропаганда“[1] и българските „мегаломански аспирации“.[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. 25 ГОДИНИ ВЕСТНИК „НАРОДНА ВОЛЯ“, в. „Народна воля“, октомври 2006 г.
  2. НЕ БАРАЈТЕ ФАЛСИФИКАТИ ТАМУ КАДЕ ШТО ГИ НЕМА, в. „Народна воля“, април 2006 г.