Наталия Герман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Наталия Герман
Natalia Gherman
Родена
20 март 1969 г. (54 г.)

Религияправославие
Националност Молдова
Учила вДържавен университет на Молдова
Кингс Колидж
Политика
Наталия Герман в Общомедия

Наталия Мирчевна Герман (на румънски: Natalia Gherman; родена на 20 март 1969 г. , Кишинев, Молдавска ССР, СССР) е молдовски държавник и политик, дипломат. Изпълнителен директор на Изпълнителната дирекция за борба с тероризма на Комитета за борба с тероризма [en] на Съвета за сигурност на ООН от 2023 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 20 март 1969 г. в Кишинев.

Завършва катедрата по английски и немски език на Филологическия факултет на Държавния университет на Молдова.

През 1992 г. тя завършва Националното училище за политически и административни науки [ro] в Букурещ.

Владее английски, руски, френски и немски език.

Служил е като посланик в Австрия, постоянен представител в ОССЕ и други международни организации във Виена (2002 – 2006) и посланик в Швеция, Норвегия и Финландия (2006 – 2009)

На 29 юни 2009 г. Наталия Герман, по предложение на министър Андрей Стратан, е назначена за заместник-министър на външните работи и европейската интеграция и главен преговарящ за сключване на Споразумението за асоцииране между Молдова и Европейския съюз.

На 30 май 2013 г. Наталия Герман е назначена за първи вицепремиер, министър на външните работи и европейската интеграция в правителството на Юрие Лянка.

От септември 2017 г. до 2023 г. – специален представител и ръководител на Регионалния център на ООН за превантивна дипломация в Централна Азия с резиденция в Ашхабад.

Подкрепя европейската интеграция на Молдова и се противопоставя на интеграцията в Митническия съюз на ЕАЕС ; е привърженик на забраната за препредаване на руски телевизионни канали в Молдова.

От 2023 г. е изпълнителен директор на Изпълнителната дирекция за борба с тероризма на Комитета за борба с тероризма [en] на Съвета за сигурност на ООН.