Национален институт по метеорология и хидрология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национален институт по метеорология и хидрология
Информация
Основана 1954
Седалище София
Ръководител проф. д-р Пламен Нинов
Сайт meteo.bg

Националният институт по метеорология и хидрология е български научноизследователски институт – самостоятелно юридическо лице, с бюджет в рамките на бюджета на Министерството на образованието и науката.[1] Той се занимава с наблюдения и изследвания в областта на метеорологията, хидрологията и водните проблеми.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първи метеорологични измервания[редактиране | редактиране на кода]

Първите системни метеорологични наблюдения на днешната територия на България започват през 1860 година, когато в австрийското консулство в Русчук е инсталирана първата метеорологична станция. През 1870 година там започват да се извършват и хидрологични наблюдения на река Дунав. През 1880 година е открита още 1 станция в австро-унгарското консулство в София.

През 1881 година министърът на народното просвещение Константин Иречек взема решение за създаването на 5 държавни метеорологични станции. Редовните наблюдения започват през 1887 година в софийската станция на площад „Васил Левски“ под ръководството на Марин Бъчеваров. През 1888 година Спас Вацов издава първото пълно ръководство за извършване на наблюденията. От 1890 година той ръководи софийската станция, която е обявена за главна за страната.

Създаване на държавна структура[редактиране | редактиране на кода]

През 1894 година е създадена Дирекция по метеорология към Министерството на народното просвещение. Неин пръв директор става Спас Вацов, който остава на този пост до смъртта си през 1928 година. През 1934 година Дирекцията е преименувана на Централен метеорологичен институт. Организирани хидрологични наблюдения започват да се извършват от основаната през 1920 година Служба по водите при Министерството на земеделието и държавните имоти.

През 1950 година двете служби са обединени в обща Хидрометеорологична служба, а през 1954 година е създаден и Научноизследователски институт по хидрология и метеорология. През 1962 година Управлението по хидрология и метеорология и Научноизследователският институт по хидрология и метеорология са включени в състава на БАН. През 1989 година те са обединени в Институт по метеорология и хидрология, който през 1991 година е преименуван на Национален институт по метеорология и хидрология. При последната реформа на БАН в института е влят Институтът по водни проблеми.

До 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология е част от структурата на Българска академия на науките.[1]

Департаменти в института[редактиране | редактиране на кода]

  • Климатология и агрометеорология
  • Физика на атмосферата и екология
  • Мониторинг и изследвания на водите
  • Управление и използване на водите
  • Прогнози
  • Информационно обслужване и мрежи

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б ((bg))  Министър Вълчев: Осигурени са средства за функционирането на НИМХ. // Министерство на образованието и науката, 3 януари 2019 г. Посетен на 3 януари 2019 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Официален сайт