Национална републиканска армия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национална републиканска армия
Esercito Nazionale Repubblicano
Ръководство
СедалищеИталианска социална република
ГлавнокомандващБенито Мусолини
Личен състав
Редовни300 000
История
Основаване1943 г.
Разпускане1945 г.
Италианска кампания
Западен фронт (Втора световна война)
Национална републиканска армия в Общомедия

Национална републиканска армия (на италиански: Esercito Nazionale Repubblicano, ENR) е армията на Италианска социална република от 1943 до 1945 г., която се бори на страната на Нацистка Германия през Втората световна война.

ЕНР е официално формирана на 28 октомври 1943 г., когато се обединяват бивши части на Кралската армия (Regio Esercito), все още лоялни към фашисткия диктатор Бенито Мусолини и италиански про-нацисти.

История[редактиране | редактиране на кода]

Войски на Италианската социална република, инспектирани от генерала на Луфтвафе Курт Мялцер в Рим, преди да бъдат пратени на фронта при Анцио

Вследствие на нахлуването на съюзниците в Сицилия през юли 1943 г., политическите сили, присъединили се към крал Виктор Емануил III, взимат властта в Италия, вкарват в затвора диктатора Бенито Мусолини и преговарят за примирие между Кралство Италия и въоръжените сили на съюзниците, влязло в сила на 3 септември 1943 г.

На 12 септември 1943 г. германците стартират Операция Дъб (Unternehmen Eiche) и освобождават Мусолини. Фашистката Италианска социална република (Repubblica Sociale Italiana RSI) е създадена като марионетна в Северна Италия, като Мусолини е неин лидер. Маршал Родолфо Грациани е избран за министър на отбраната на РСИ.

На 16 октомври протоколът от Растенбург е подписан с Нацистка Германия. В съответствие с този протокол, на РСИ е разрешено да има 4 военни дивизии. Това позволява на Грациани да формира 4 дивизии с до 52 000 души. През юли 1944 г. първата от тези дивизии завършва обучение и е изпратена на фронта.

Набирането на военни сили е трудно за РСИ, тъй като по-голямата част от италианската армия е интернирана от германски сили през 1943 г., много италианци са принудени да работят в Германия и малцина искат да участват във войната. РСИ страда от липса на войници до толкова, че дава на осъдените свобода, ако се присъединят към армията, а смъртното наказание е наложено на всеки, който се противопоставя.[1]

През зимата на 1944 – 1945 г. въоръжени италианци се бият от двете страни на готическата линия.

На 26 декември 1944 г. в Операция „Зимна буря“ участват няколко големи военни части на РСИ, включително от 4-та италианска алпийска дивизия „Монте Роса“ и 3-та италианска морска дивизия „Сан Марко“. Това е комбинирана германска и италианска офанзива срещу американската 92-ра пехотна дивизия. Битката се води в Апенините. Макар и ограничени в мащаб, това е успешна офанзива.

През февруари 1945 г. 92-ра пехотна дивизия отново се изправя срещу звена на РСИ. Италианците успешно спират американската дивизия. Министърът на отбраната на РСИ, Родолфо Грациани, дори успява да каже, че командва цяла армия. Това е италианско-германската армийна група Лигурия. Ситуацията впоследствие се влошава.

В края на април в Колекио, останалите войски на дивизиите на РСИ заедно с две отделения на Вермахта, са принудени да се предадат след няколко дни на борба с бразилската първа дивизия.[2][3]

На 29 април, Грациани се предава, когато представител на германския генерал Хайнрих фон Ветингхоф-Шеел подписва безусловен инструмент за предаване за всички сили на Оста в Италия. Но евентуално като знак за ниското уважение, в което съюзниците държат РСИ, подписът на Грациани не се изисква.[4] Предаването влиза в сила на 2 май 1945 г. Грациани нарежда на силите на РСИ, под командата му, да оставят оръжията си на 1 май.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. p.308, Smith
  2. Popa, 1996. p.23.
  3. Giannase, 2004. pp.146 – 148.
  4. p.211, Dollinger (German edition)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата National Republican Army в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​