Национална съдебна лаборатория за рибите и дивата природа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национална съдебна лаборатория за рибите и дивата природа
National Fish and Wildlife Forensics Laboratory
Fish and Wildlife Service Forensics Lab.jpg
Изглед към лабораторията
Област на изследвания криминологични разследвания на престъпления срещу законите за защита на дивата природа
Основан 1988 г.
Организация Агенция за рибата и дивеча на САЩ
Бюджет 2 млн. $
Директор Кен Годард
Персонал 22
Адрес Ашлънд, Орегон, САЩ
Уебсайт www.fws.gov/lab
Локация 42°11′39.84″ с. ш. 122°41′04.72″ з. д. / 42.1944° с. ш. 122.684644° з. д.
Usa edcp location map.svg
42.1944° с. ш. -122.69° и. д.

Националната изследователска лаборатория на рибите и дивата природа (на английски: „National Fish and Wildlife Forensics Laboratory“) е основана през 1988 г. в Ашлънд, Орегон, САЩ, с решение на Конгреса на САЩ. За нея Щатският колеж на Южен Орегон дарява земя от своя корпус.

Мисия[редактиране | редактиране на кода]

Националната изследователска лаборатория на рибите и дивата природа в САЩ е единствената лаборатория в света, посветена на прилагането на закона за дивата природа. По договор, изследователската лаборатория е официалната лаборатория за извършени престъпления по договора CITES (Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора) и Групата за диви животни на Интерпол.

В декларацията на лабораторията се казва:

Нашата мисия е работа с други хора, с цел съхраняване, защита и подобряване на популациите но рибата, дивите животни, и растения, и техните местообитания в полза на американския народ

Цел[редактиране | редактиране на кода]

За да се осъществи успешно съдебно дело към извършителите на престъпления срещу законите за защита на дивата природа трябва да има две основни предпоставки – свидетели на престъплението и веществени доказателства.

Основните цели на лабораторията е да се идентифицира вида или подвида на парчета, части или продукти от животно, за да се определи причините за смъртта му, като помогнат на служителите по охраната на дивата природа да определят, дали е настъпило нарушение на закона, да идентифицират и сравнят веществени доказателства, и да опитат за свържат заподозрените извършители и твърденията на свидетелите, с жертвата и местопрестъплението, като дадат на прокурорите достатъчно основания за внасяне на делото в съда.

Чрез осигуряването на надеждни и обосновани доказателства за работата на правоохранителните органи се постигат по-успешни разследвания и сериозните извършители могат да бъдат преследвани много по-успешно.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

В лабораторията работят 22 учени с 2 млн. годишен бюджет и до края на 2012 г. са разгледали около 20 000 случая. Директор е научният експерт по криминология на дивата природа и писател Кен Годард.

Членовете на лабораторията са оторизирани да извършват криминологични разследвания както техните колеги от лабораториите към полицията.

Лабораторният персонал на криминалистите е разделен на четири основни категории:

  1. Разследване местопрестъплението
  2. Определяне причината за смъртта
  3. Анализ на видове и подвидове
  4. Индивидуален анализ

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Официален уебсайт на Националната изследователска лаборатория на рибите и дивата природа, САЩ

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]