Невежество

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дървото на познанието от Лукас Кронах старши

Невежеството представлява необразованост и изостаналост[1]. Може да се определи още като отсъствие на знания, образование и култура[2]. В разговорния език може да е синоним на невъзпитание и невежливост.

Невежеството понякога може да се прояви в агресивни действия и вандализъм. Трябва да се отбележи, че невежеството не е характерно само за малообразованите хора, но и за образовани специалисти.

Хората с повърхностни познания по дадена тема или предмет може да са в по-незавидна позиция от хората, които не знаят абсолютно нищо. Както отбелязва Чарлз Дарвин, „невежеството поражда увереност по-често, отколкото знанието“.

Човек, който погрешно вярва, че е информиран, не търси изясняване на своите вярвания, а по-скоро разчита на своята невежествена позиция. Той може също да отхвърли валидна, но противоречива информация, без да осъзнае важността ѝ и без да може да я разбере. Тази концепция е изяснена в работата на Джъстин Крюгър и Дейвид Дънинг „Неквалифицирани без да го осъзнават: как трудностите при разпознаването на собствената некомпетентност водят до надути самооценки“, известен като ефекта на Дънинг – Крюгър.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wordnet. Ignorance // Посетен на 9 март 2011.
  2. Тълковен речник на български език