Недялка Сандалска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Недялка Сандалска
бизнесмен

Недялка Сандалска (р. 1948) е служител на тоталитарните служби, съществували по време на комунистическия режим, който е установен в България след преврата от 1944 г. Вербувана е от майор Ботьо Любенов Гелев през 1985 г. с псевдоним "Ели" като агент на Второ главно управление на ДС.[1][2]

След промените от 1989 г. в България, от служител на Държавна сигурност, Недялка Сандалска се превръща в бизнесдама - вицепрезидент е на „БиТи Дивелопмънт Сървисиз“ - управляващата компания на Bt Hotels Collection, която притежава хотел „Рила“ в Боровец, комплекс „Парадайз бийч“ до Свети Влас, хотелите „Гранд Хотел Варна“, „Долфин Марина“, „Долфин“, „Рубин“ и „Лебед“ в курорта Св. св. Константин и Елена, както и концесионера „Бороспорт“ на ски съоръженията в комплекса „Боровец“. Била е изпълнителен директор на "Балкантурист" с ресор „Инвестиции и развитие на активите“, както и председател на съвета на директорите на "Балкантурист".

Недялка Сандалска е родена на 19 юли 1948 г. в Пловдив. Завършва Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски". Доктор по право. Бивш съдия. Бивш председател на Комитета по туризъм към Министерския съвет. Вицепрезидент е на “Българската асоциация на туристическите агенции” и “Балканската федерация на сдруженията на туристическите агенции”. Председател е на Комисията по международно сътрудничество, европейска интеграция и международни програми при УС на БАТА. Член е на Българската търговско-промишлена палата. Председател е на УС на Бороспорт АД. Член на българо-японския икономически съвет при БТПП. Известно време е вицепрезидент на „Мултигруп“, както и член на съвета на директорите на MG Asset Management Company.

Според нея бизнесът трябва да е партньор на правителството, въпреки че бизнесът не е удовлетворен от нивото на управление на Държавната агенция по туризъм. Счита, че трябва да се създаде държавен орган, който да има възможност да защитава интересите на туристическата индустрия в парламента. Поддържа тезата, че 22% ДДС ще погребе туризма в България.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]