Нибиру

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Нибиру е хипотетична планета джудже, за чието съществуване се застъпват автори, правещи собствени, непризнати от науката интерпретации на текстове от шумерската митология.

Нибиру се появява за първи път в книгите на Закария Ситчин, който прави собствени интерпретации на шумерски клинописни таблици, като претендира, че той единствен разбира правилно тези таблици.[1] В годините след излизането на книгите му, тази идея предизвиква вълнения в средите на уфолозите, поддръжници на палеоконтакта и др. Тълкуванията му са считани за лъженаучни в академичните среди.[2][3] Отхвърлените от научната общност интерпретации на Ситчин се състоят в това шумерските космогонични митове да не се приемат за плод на фантазията, а за исторически и научни текстове. В частност, в мита за Енума Елиш, имената на божествата са заменени с имена на предполагаемите планети.[1] Резултатът от това е разказ за извънземни от планетата Нибиру, които били създали човешкия вид[4] Хомо сапиенс, чрез генетично манипулиране на женски маймуни.[1] Нибиру обикаляла около Слънцето с период от 3600 години, а някои смятат че и през 12 000 години. Всяко следващо нейно преминаване покрай Земята било свързано с катаклизми.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Robert Caroll. Zecharia Sitchin and The Earth Chronicles // 23/02/2009. (на английски)
  2. Mike Heiser. Zecharia Sitchin's Errors:An Overview // Посетен на 19.09.2009. (на английски)
  3. Mike Brown. I do not ♥ pseudo-science // 28/2/2009. Посетен на 19.09.2009. (на английски)
  4. Clark, Jerome, Unexplained! 347 Strange Sightings, Incredible Occurrences, and Puzzling Physical Phenomena; Detroit, Visible Ink Press; 1993, ISBN 0-8103-9436-7