Нижеполско училище

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нижеполско училище
Нижеполско училиште
Църквата и училището в началото на XX век
Църквата и училището в началото на XX век
North Macedonia relief location map.jpg
41.0114° с. ш. 21.2461° и. д.
Местоположение в Република Македония
Вид училище
Местоположение Нижеполе, Република Македония
Стил класицизъм
Изграждане край на XIX – начало на XX век
Съвременен статут функционираща

Районно основно училище „Д-р Трифун Пановски“ (на македонска литературна норма: Подрачно основно училиште „Д-р Трифун Пановски“) е училище в битолското село Нижеполе, Република Македония, част от централното Основно училище „Д-р Трифун Пановски“ в Битоля.

Ктиторският надпис на училището с имената на митрополит Амвросий Пелагонийски и Константинос Бембис

Сградата е построена в двора на църквата „Света Петка“ в края на XIX или в самото начало на XX век като гръцко училище за предимно гъркоманското влашко население на Нижеполе. В триъгълното пространство над главния му вход има обширен надпис, който информира, че училището е издигнато при митрополит Амвросий Пелагонийски (1899 – 1903) със средства на нижеполеца Константин Беби (Константинос Бембис). Сградата е в класически и еклектичен стил, популярен за времето в Битоля.[1]

След установяването на комунистическия режим в Югославия, на училището е дадено името на лекаря и комунистически партизанин Трифун Пановски.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Палигора, Ристо. Студија за поврзување и промоција на манстирскиот туризам на Баба Планина. Битола, Центар за развој на Пелагонискиот плански регион, декември 2011. с. 37.
     Портал „Македония“         Портал „Македония