Никарагуа (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Никарагуа
Lago Nicaragua
— сладководно, отточно —
Малък вулканичен остров, разположен в езерото Никарагуа
Малък вулканичен остров, разположен в езерото Никарагуа
11.5742° с. ш. -85.3563° и. д.
Местоположение в Никарагуа
Местоположение Никарагуа
ОттокСан Хуан → Карибско море
Дължина148 km
Ширина55 km
Площ8264 km2
Дълбочина45 m
Воден обем108 km3
Надм. височина32,7 m
Водосб. басейн23 844 km²
ОстровиОметепе, Сапатера, Сопентинаме
Населени местаАлтаграция, Гранада, Сан Карлос, Сан Хорхе
Никарагуа в Общомедия
Карта на езерото Никарагуа.

Никарагуа (на испански: Lago Nicaragua) е езеро в Никарагуа, най-голямото в Централна Америка, третото по големина в Латинска Америка след езерата Титикака и Маракайбо и десето сред най-големите сладководни езера в света. Наричано е от местното население още „El Cocibolca“, или „сладко море“. Площ 8264 km², обем 108 km³, максимална дълбочина 45 m, средна – 13 m.[1]

Езерото е разположено в южната част на Никарагуа, в тектонска падина, образувала се при потъване на земната кора, в резултата от разседно пропадане, на 32,7 m н.в. Дължината му от северозапад на югоизток е 148 km, а максималната ширина 55 km. Бреговете му са предимно ниски, плоски. Площта на водосборният му басейн възлиза на 23 844 km². От северозапад в него се влива река Типитапа, изтичаща от по-малкото и по-високо разположеното езеро Манагуа, а от североизток се вливат реките Куисела, Малакатоя и др. от югоизточният му ъгъл изтича река Сан Хосе, вливаща се залива Сан Хуан дел Норте на Карибско море. В централната част на езерото се намира остров Ометепе (276 km²), на който се извисяват два вулкана Мадера (1394 m) и Консепсион (1556 m), вторият от които е активен. В северозападната му част е по-малкия остров Сапатера, а в югоизточната – групата острови Солентинаме (190 km²). Подобно на Карибско море, в езерото Никарагуа се проявява силно вълнение, предизвикано от източните ветрове, духащи на запад, в посока към Тихия океан. Чести са също и случаите на мощни щормови вълни[1].

По брега му са разположени множество селища, като най-големите са градовете: Алтаграция (на остров Ометепе), Гранада (на северозападния бряг), Сан Карлос (на югоизточния), Сан Хорхе (на югозападния)[1].

Никарагуа е единственото сладководно езеро в света, в което живеят акули. Учените предполагат, че територията, на която е разположено езерото, по-рано е била голям морски залив. С времето заливът се е затворил и в езерото остават да живеят акули.

До построяването на Панамския канал съществува проект за строителството на Никарагуански канал, чрез който да се свързват двата океана. С прокопаването на Панамския канал обаче този проект губи своята актуалност.

През последните години Институтът по ресурси и околната среда на Никарагуа (IREA), изследва водите на езерото и отчита все по-голямото процентно съдържание на вредни химични продукти, резултат от промишлената и стопанска дейност около бреговете, както и такива, изхвърляни във водите на езерото Манагуа и пренасяни чрез река Типитапа в Никарагуа. Опазването на водите на езерото е много трудно, с оглед слабото финансиране от страна на държавата.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]