Ники (авиокомпания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Ники.

Ники
IATA ICAO Позивна
HG NLY FLYNIKI
Националност Австрия
СобственикЕр Берлин
Основана2003 г.
ОснователНики Лауда
Закрита13 декември 2017 г.
СедалищеВиена, Австрия
ХъбовеВиена
Флот30
Дестинации36
РъководителиОливър Лакман, CEO
Служители836
АлиансOne World
Уебсайтwww.flyniki.com
Ники в Общомедия

„НИКИ Луфтфарт“ (на немски: NIKI Luftfahrt GmbH), позната също като „ФлайНики“, е бивша авиокомпания с редовни полети, част от групата на „Ер Берлин“ (втората по големина авиокомпания в Германия). Авиокомпанията прекратява дейността си на 13 декември 2017 г.

Основно обслужва дестинации за отдих и бизнес и има главен офис в Офис Парк I на международното летище във Виена. „Ники“ оперира чартърни полети до дестинации за отдих в Европа и Средния Изток от Виена, Залцбург, Грац и Линц. Въпреки че често е наричана нискотарифна, „Ники“ предлага пълно обслужване на борда като безплатни напитки за освежаване, вестници, багаж и т.н. Цветовете на флотата са направени със специфична рисувана муха в предната част на самолета, но постепенно биват заменени с версия на цветовете на „Ер Берлин“.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 г. бившият пилот от Гран При и основател на „Лауда Ер“ придобива дейността бившия „Аеро Лойд Австрия“. Авиокомпанията започна редовни полети на 28 ноември 2003 г. с временното име „ФлайНики“. На 9 февруари 2004 г. „Ники“ оповести коопериране с „Ер Берлин“. Двете авиокомпании наричат кооперацията си „първия европейски алианс на нискотарифните авиокомпании“. Бе планирано да се присъедини руската авиокомпания S7. Впоследствие всичките 3 авиокомпании станаха членки на oneworld alliance – S7 се присъедини в края на 2010 г., „Ер Берлин“ – през 2012 г., а „Ники“ – същата година. Програмата за лоялни клиенти на „Ники“ се казва topbonus и се ръководи съвместно с „Ер Берлин“.

Авиокомпанията е собственост на Ер Берлин от 8 ноември 2011 г. Има 836 служители, около 90% от които са назначени чрез „Лейбърпул“ (Labourpool GmbH – фирма за лизинг на персонал), чрез което авиокомпанията се застрахова срещу трудности, свързани с персонала. Поради многото оплаквания от юли 2013 г. шефът на „Ер Берлин“ Волфганг Прок-Шауер реши целият персонал на „Ники“, който е назначен чрез „Лейбърпул“, да бъде назначен от „Ники“ от 1 януари 2014 г.

Дестинации[редактиране | редактиране на кода]

„НИКИ“ обслужва основно европейски градове, както и дестинации за отдих на Средиземно море. Лети до Копенхаген, Париж, Рим, Москва, Ница, Родос, Тенерифе и Хераклион, а от 2014 г. – и до Ларнака. Много от полетите се летят и с кодшеринг на Ер Берлин, S7 и Американ Ерлайнз.

Флот[редактиране | редактиране на кода]

Ембраер 190
Еърбъс A320-200

Към ноември 2013 г. флотът на „НИКИ“ се състои от 23 самолета със средна възраст от 4,1 години.

Тип самолет активни поръчани Забележки Места
Еърбъс A319-100 5 150
Еърбъс A320-200 13 OE-LEL със 146 места 180
Еърбъс A321-200 4 212
Общо 22

Всеки от самолетите на „НИКИ“ има име, например Ембраер 190, регистриран като OE-IHB, се казва „Ламбада“, а Еърбъс А321-200, регистриран като OE-LES – „Буги-вуги“.

Обслужване на борда[редактиране | редактиране на кода]

„НИКИ“ предлага сандвич и безалкохолна напитка на късите полети и допълнително платено обслужване на борда, като осигурява голям набор от стоки за продан. На своите чартърни полети и някои бизнес дестинации като Цюрих, Франкфурт и Мюнхен, на пътниците се предлагат топли менюта безплатно.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]