Повиквателен знак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Позивна)

Повиквателният знак, наричан още „опознавателен знак“, „опознавателен сигнал“, „позивна“ или „инициал“, е уникален код – име или последователност от букви и/или цифри, които служат за разпознаване на кореспондентите при радиовръзка.

Повиквателният знак задължително се обявява високо и ясно посредством фонетичната азбука в началото и в края на всяка телефонна радиовръзка, както и не по-рядко от веднъж всеки 5 минути по време на самата връзка.[1] Префиксът на повиквателния знак служи за разпознаване на националната и/или териториалната принадлежност на кореспондента.

Видове позивни[редактиране | редактиране на кода]

Индивидуални[редактиране | редактиране на кода]

Индивидуалните повиквателни знаци обозначават отделен, конкретен човек или длъжностно лице, независимо от коя радиостанция излъчва.

При регистрирането си пред официалните държавни власти всеки радиолюбител получава индивидуален повиквателен знак. Префиксите на радиолюбителите в България са LZ – LZ1, LZ3, LZ5, LZ7 и LZ9 за радиолюбителите от Южна България, и LZ2, LZ4, LZ6 и LZ8 за тези от Северна България. На любителските ретранслатори, радиофарове и други автоматични излъчватели в България се присвоява идентификатор, който започва с LZ0.

Повиквателният знак на българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ е „LZ0A“.

Индивидуалните радиолюбителски позивни на някои известни личности са:

Радиолюбителски позивни
на някои известни личности
име позивна име позивна
Юрий Гагарин UA1LO Хусейн I JY1
Марлон Брандо FO5GJ Карлос Менем LU1SM
Хуан Карлос I EA0JC Хасан II CN8MH
Франческо Косига I0FCC Горан Брегович YU4ZU

При изграждане на системите за комуникация във военното дело, индивидуалните позивни в повечето случаи не се присвояват на отделни хора, а на длъжности, като името в позивната обикновено обозначава подразделението, а номерът – длъжността. Изключение от правилото са висшите държавни и военни ръководители, които имат лични позивни.

Примерна таблица за позивните в батальона
Командир на батальона Балкан 1
Заместник-командир на батальона Балкан 2 Началник-щаб на батальона Балкан 3
Заместник по техниката Балкан 4 Заместник по комуникациите Балкан 5
Командир на 1 рота Балкан 10 Зам.-командир на 1 рота Балкан 11
Командир на 2 рота Балкан 20 Зам.-командир на 2 рота Балкан 21

Апаратни[редактиране | редактиране на кода]

Самолет на България Ер с ICAO-код LZ-HBB, изписан на фюзелажа, под лявото крило

Апаратните повиквателни знаци обозначават радиостанция, която се намира на определено превозно средство, техническо съоръжение и други.

Сред най-известните апаратни позивни е Air Force One. Тя обозначава самолета на ВВС на САЩ (в повечето случаи Boeing VC-25), на който се намира Президентът на САЩ. Когато той пътува на въздухоплавателно средство на морската пехота (това обикновено е хеликоптер HMX-1 „Nighthawk“), неговата позивна е Marine One. За случаите, когато се наложи Президентът на САЩ да лети на борда на граждански самолет е предвидена позивна Executive One. Такъв случай все още официално не е бил потвърден, но са известни случаи, когато членове на семейството на Президента са пътували с граждански самолет. Тогава позивната на въздухоплавателното средство е „Executive One Foxtrot“ (на английски: family – семейство).

Апаратната позивна на командния модул на Аполо 11 е „Columbia“. Лунният модул на мисията по време на полета до и от Луната е „Eagle“, а от лунната повърхност предава с позивна „Tranquility Base“.

Позивните на РВД на летище „София“ са „Sofia Tower“, „Sofia Approach“ и „Sofia ATIS“[2]

Позивните на самолетите по време на полет съвпадат с ICAO-кода на полета. Той се определя от уникалния трибуквен ICAO-код на авиокомпанията, последван от цифри, които обозначават номера на полета. ICAO-кодовете на някои авиокомпании са:

ICAO-кодове на някои авиокомпании
авиокомпания държава идентификатор авиокомпания държава идентификатор
Austrian Airlines  Австрия AUA British Airways  Великобритания BAW
Lufthansa  Германия DLH Alitalia  Италия AZA
България Ер  България LZB Air France  Франция AFR
Аерофлот  Русия AFL El Al Israel Airlines  Израел ELY

Независимо от ICAO-кода на полета, на всяко въздухоплавателно средство се присвоява уникален ICAO-код, който задължително се изписва на фюзелажа.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Технически изисквания за осъществяване на електронни съобщения чрез радиосъоръжения от любителската радиослужба // Комисия за регулиране на съобщенията, 07-07-2009. Посетен на 20-06-2012.
  2. LBSF – СОФИЯ / SOFIA // Посетен на 18.07.2012.