Никола Мустаков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Никола Мустаков
български търговец и земевладелец
Роден
неизв.
Починал
около 1827 г.
Братя/сестриНикифор Мустаков
Христофор Мустаков
Димитър Мустаков
Константин Мустаков

Никола Хаджииванов Мустаков е български търговец и земевладелец.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е вторият по големина син в семейството на хаджи Иван и Елена Мустакови. Негови братя са търговците Никифор, Христофор, Димитър и Константин Мустакови. До 1815 г. прекарва по-голяма част от времето си в Руската империя, където представя търговските интереси на фамилията. До 1812 г. живее в Москва, а след това се премества по поречието на Волга, където намерил селища, чийто жители все още говорели език, близък до българския и се обличали почти по същия начин както и съвременните българи.

По време на Руско-турската война от 1806 – 1812 г. участва в набирането на българи доброволци в руската армия, помагайки на майор Яри да формира военно поделение от българи. През 1815 г. се завръща във Влашко и получава като наследство от баща си хана Габровени. Още преди 1810 г. започва да инвестира част от капитала си в мошии. Купува и мошията Бънещи. Умира около 1827 – 1828 г. в Букурещ.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Тодев, Илия (ръководител). Кой кой е сред българите XV – XVIII в. София, Издателска къща „Анубис“, 2000. ISBN 954-426-229-6. с. 176.